Тиранинът, който се мислеше за Христос. И неговата Грейс

Той обичаше да се сравнява с Христос: несменяемият Робърт Мугабе. Този път обаче няма да има политическо възкресение. Защото тиранинът на Зимбабве губи властта си. Виновна за това е една жена: втората му съпруга

Петер Хиле/Дойче веле 16 ноември 2017 в 17:23 10051 0

В крайна сметка може би любовта беше причината Робърт Мугабе да загуби поста си. 37 години той бе на върха в Зимбабве. Точно толкова дълго, колкото съществува и самата Република Зимбабве - бивша колония Южна Родезия, която през април 1980 е призната за независима държава.

През тези почти четири десетилетия нито бруталното потискане на нежелани етнически групи или пък на опозицията, нито принудителното отнемане на земята на белите фермери или пък катастрофалната икономическа политика на Мугабе предопределиха края на управлението му. Направи го обаче втората му съпруга. Той гласеше 53-годишната Грейс Мугабе за своя наследница на президентския пост. "През последните години тя разви забележителен политически апетит и ясно показа, че иска да наследи съпруга си", казва в разговор с Дойче веле историкът Кристоф Маркс. Той е автор на биографията "Мугабе, един африкански тиранин".

Никой не обича Грейс

Само че за разлика от Робърт Мугабе, който е обичан и мразен - и то страстно, повечето зимбабвийци изпитват към Грейс Мугабе само едно чувство: отвращение. Защото ако съпругът ѝ въпреки всичко продължава да бъде почитан дори и извън пределите на Зимбабве като борец за свобода от 60-те и 70-те години на миналия век, то съпругата му е известна само с алчността, парвенющината и разсипничеството си. Неслучайно тя е наричана "Gucci Grace". Тя обича скъпи коли, шикозни дрехи, екстравагантни партита. А в страна, в която две трети от хората живеят с по-малко от 1 евро на ден, това не прави добро впечатление.

Всъщност, според някои наблюдатели, в последно време Робърт Мугабе е изпълнявал службата си вече само като марионетка на съпругата си. Историкът Кристоф Маркс казва, че това е напълно възможно. И добавя: "Или пък като марионетка на военните".

Затова и Грейс Мугабе няма как да разчита на подкрепата на мнозинството зимбабвийци в битката за власт с някогашния съратник на Мугабе Емерсън Мнангагва. А още по-важно е, че сега, когато борбата за власт се изостря, армията също не застава зад дамата с луксозните чанти. Тя и съпругът ѝ са под домашен арест, де факто армията взе властта в свои ръце. Международното летище в Хараре също е окупирано от войници, а само преди седмица му беше дадено името "Международно летище Робърт Мугабе".

Отначало изглеждаше, че Грейс Мугабе ще успее да разчисти пътя си от съперника Мнангагва. В началото на миналата седмица досегашният вицепрезидент избяга в чужбина, след като беше свален от поста си и срещу него бяха отправени смъртни заплахи. Президентът Мугабе го беше обвинил между другото в това, че е накарал младежи да освиркват съпругата му по време на една реч.

А сега?

Дружбата с Мнангагва, с когото Робърт Мугабе се сприятелява при пребиваването си в затвора, все пак се оказва не толкова силна, колкото връзката със съпругата Грейс. Сега човекът, получил през 1970-те, по време на войните за независимост на Зимбабве, прозвището Крокодила, вероятно ще оглави партията на Мугабе "Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт" (ЗАНУ-ПФ) и ще поеме президентския пост.

Краят на ерата Мугабе обаче не означава, че Зимбабве ще стане демократична държава, посочва историкът Кристоф Маркс. "При режима на Мугабе Мнангагва беше "човек за мръсната работа", той беше дълги години шеф на тайните служби и известно време - министър на правосъдието. Отговорен е за потушаването на протестите през 1980-те, 1990-те и първите години на новото столетие. И няма признаци, че нещо ще се промени", смята експертът. Мнангагва е на 71 години, поради което едва ли ще може да остане дълго на власт; възможно е президентският пост да бъде поет от главнокомандващия на въоръжените сили Константино Гивенга, който застана начело на преврата.

"Ерата Кол"? "Ерата Митеран"? Името на онзи, който в западните демокрации е бил на власт в продължение на 16 години като Хелмут Кол или пък в продължение на 14 години като Франсоа Митеран, се превръща в исторически символ на времето. Значението на Кол за Германия и на Митеран за Франция обаче е едва ли не малко в сравнение с тежестта на онези 37 години, през които Робърт Мугабе определя съдбините на Зимбабве. Милиони зимбабвийци се надяват сега страната им дълбоко да се промени и тя да навлезе в нова ера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови