Това пишат чуждите издания за избора на Кристалина Георгиева

DW 03 август 2019 в 16:49 22180 2

Кристалина Георгиев

Снимка economic.bg

Накрая тя се наложи в една оспорвана процедура и след остри разногласия сред 28-те: българката Кристалина Георгиева е номинацията на ЕС за шеф на МВФ. Но тя има да преодолява още едно препятствие, пишат чуждите издания.

Кристалина Георгиева е кандидатката на ЕС за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ). След тежки преговори, продължили повече от 12 часа, и на фона на остри разногласия сред 28-те страни-членки на общността, българката се наложи над другия кандидат - бившия холандски финансов министър Йерун Дейселблум, пише по темата агенция Ройтерс.

В тайно гласуване Георгиева спечели подкрепата на 56% от гласовете на страните-членки на общността, което представлява най-малко 57 процента от общото население на ЕС. Остатъка получи Дейселблум, срещу когото се обявиха Испания, Италия и Гърция - заради коментарите му от 2017 г., че засегнатите от финансовата криза държави били пропилели финансовата помощ за „алкохол и жени“, посочва британският "Гардиън".

Разногласия между Берлин и Париж

Вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) съобщава, че Франция е подкрепила Георгиева, докато Берлин е застанал зад Дейселблум. Същото подчертава и "Файненшъл таймс" (ФТ). Различията между Берлин и Париж затрудниха постигането на консенсус между европейските правителства. От първоначалните петима кандидати в петък останаха само двама - Георгиева и Дейселблум - след като от надпреварата най-напред се оттегли португалецът Мариу Сентену, а след това и испанското правителство съобщи, че оттегля кандидатурата на своята министърка на икономиката и бизнеса Надя Калвиньо. По-късно стана известно, че от надпреварата отпада и финландският кандидат - шефът на Централната банка на страната Оли Рен.

Има още препятствия

ФТ коментира избора на Кристалина Георгиева така: "Бившата българска еврокомисарка е уважаван и признат икономист, който получи признание за работата си в Световната банка. Ако бъде назначена през октомври, тя ще бъде първият източноевропеец начело на МВФ."

Още едно препятствие има за преодоляване преди окончателния избор на Георгиева, припомнят "Файненшъл таймс" и германският "Ди Велт": правилата на МВФ не позволяват на човек над 65 години да оглави Фонда, а през август българката ще навърши 66. Затова правилата ще трябва да бъдат променени. В тази връзка "Ханделсблат" посочва, че Франция ще настоява за увеличаване на възрастовата граница, а ФТ припомня, че в Борда на директорите на МВФ все още няма постигнат консенсус по този въпрос. А "Ню Йорк Таймс" отбелязва, че не е много ясно дали САЩ ще подкрепят искането за вдигане на възрастовата граница.

Американски кандидат?

Негласно правило е МВФ да се ръководи от европеец, а Световната банка – от американец. Въпреки това, според някои спекулации, президентът Тръмп може да издигне свой кандидат за поста.
Междувременно Кристалина Георгиева беше поздравена в Туитър от опонента си от Холандия Йерун Дейселблум, както и от прекия си началник в Световната банка Дейвид Малпас. Ако Кристалина Георгиева се пребори за поста, новата директорка на МВФ ще се сблъска с редица глобални икономически предизвикателства, коментира "Ню Йорк Таймс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови