Тръмп се превръща в проблем за Москва

Константин Егерт, DW 02 март 2017 в 20:56 15408 17

Решението на Доналд Тръмп да увеличи значително военния бюджет на САЩ е доста неприятна новина за Москва. Очевидно обаче тя няма да е последната, прогнозира Константин Егерт в коментара си за Дойче веле.

Президентът на САЩ произнесе първата си реч пред Конгреса, в която имаше и една лоша новина за Кремъл: шефът на Белия дом ще иска допълнително 54 милиарда долара за военни нужди. Тази сума представлява почти една десета част разходите на САЩ за отбрана, но цели 80 процента от военния бюджет на Русия.

Много здравe от Тръмп

Още по-интересно е това за какво ще изразходва Тръмп тези допълнителни средства, а именно - за модернизиране на ядрения арсенал на страната и неговите носители, които и без това повечето експерти смятат за най-модерните в света. Парите ще бъдат вложени и в нови кораби за ВМС и засилване на военното присъствие в потенциално горещи точки на света, като Южнокитайско море, например (много здраве на Пекин), или Ормузкия проток (поздрави също и на Техеран). Освен това Белият дом иска да инвестира сериозно в развитието на системата за противоракетна отбрана (много здраве на Пекин, Техеран и най-вече на Москва).

Разбира се, САЩ няма просто да напечатат тези пари. Според плана на Тръмп, те ще бъдат икономисани от други сфери. Така например драматично ще бъдат съкратени средствата за екологични програми, които при Барак Обама се радваха на одобрението на Белия дом. С по-малко средства ще трябва да се оправя също и Държавният департамент, чийто бюджет също ще бъде значително съкратен. Естествено, орязани няма да бъдат заплатите на дипломатите, а помощите за чужди държави и международни организации. Което пасва на лозунга на Тръмп "America first".

Мнозина в Сената не са съгласни с предложенията на Тръмп, които самият той нарича "исторически". Председателят на Комисията за въоръжените сили Джон Маккейн заяви, че 54 милиарда долара едва ще покрият загубите от инфлацията, затова той нямало да гласува за такова "мизерно" увеличение на военните разходи. Битката за бюджета може да продължи няколко месеца, затова е рано да говорим още за конкретни суми. Ясно е само, че Тръмп възнамерява да изпълни голяма част от предизборните си обещания и действително е решен да трансформира американската политика и американската икономика.

Тръмп се превръща в проблем

Политиката на Доналд Тръмп все повече започва да причинява главоболие на руското ръководство. И работата не е само в увеличаването на бюджета на САЩ за отбрана. Та нали винаги е било така - руските военни разходи (в най-добрия случай) са съставлявали най-много 1/7 или дори 1/8 част от американския военен бюджет. Работата е в промяната на тона на Вашингтон в общуването му с останалата част на света.

В продължение на 25 години след разпада на Съветския съюз, руското ръководство и руското общество най-трудно са понасяли не моментите на разногласия или на кризи със Запада (операцията на НАТО в Югославия, войните в Грузия и Украйна), а периодите на безразличие - когато почти никой във Вашингтон не се е интересувал от мнението на Кремъл по въпросите на външната политика.

Впрочем още от 2000-та година, откакто е президент, Владимир Путин не е спирал да се занимава точно с това - да направи Русия отново силен глобален играч - във външната и отбранителната политика. И, ако се вярва на социологическите анкети, руснаците смятат това за едно от главните постижения на Путин.

Или сте с нас, или не ни пречете!

Доналд Тръмп вижда в Русия свой съюзник във войната срещу радикалните ислямисти. Но това е единственото, което се знае относно бъдещите му взаимоотношения с Москва. По информация на CNN, той е разпоредил на военните да подготвят предложения за американска сухопътна интервенция в Сирия. Сигналът, който отправя Вашингтон към Москва с това, а и не само към нея, е недвусмислен: "Ако искате, участвайте. Ако ли не, ще се справим и без вас, само не ни пречете".

По време на европейската си обиколка през февруари, военният министър Матис и вицепрезидентът Пенс увериха страните от НАТО, че Алиансът си остава стълб и за сигурността на САЩ. Същевременно те призоваха канадците и европейците да се вслушат в съвета на Тръмп и да увеличат военните си разходи. Някои съюзници вече го сториха, а шегата (или заплахата) на руските националисти, че нашите МИГове ще кацнат в Рига, все повече губи актуалност. Най-късно до 7 години Русия ще се окаже с един още по-боеспособен и сплотен западен военен съюз край границите си.

Съкращаването на разходите по американските програми за международна помощ също може да развали плановете на Москва. Вече е ясно, че Държавният департамент няма да има средства за финансиране на програмите за подкрепа на движенията на хомосексуалните, лесбийките и транссексуалните. Републиканците, за разлика от демократите, ги смятат за ексцеси на политическа коректност. Но това изтръгва от ръцете на Кремъл пропагандаторския коз. Зловредните американци ще престанат да протягат мръсните си лапи към традиционните руски ценности.

Защото Москва не им е важна

В продължение на 4 години във Вашингтон ще управляват изявените консерватори. Само че вашингтонските "ястреби" не изгарят от нетърпение да разтворят широко обятията си за Москва. Защото тя не е важна за тях - нито във военен, нито в икономически план, да не говорим за морално-етичния аспект на въпроса. Разбира се, че Кремъл може да напомни за руското величие чрез нова "малка победоносна война". Но отсега е ясно, че това ще бъде много по-рисковано начинание, отколкото при Обама.

На Кремъл му остава да укрепва политическия режим вътре в Русия, защото на този етап Вашингтон изглежда не се вълнува особено от правата на човека. И защото непредсказуемият Тръмп може да поднесе сюрприз и в това отношение. Главното е сега да бъде намален градусът на активността и да не се правят нови експерименти с МИГовете. Изглежда, че това е най-доброто, което днес може да си позволи руското ръководство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

23

El Commandante

03.03 2017 в 09:35

"то отдавна е заминало през Терминал 3"

Къде е Терминал 3?
Какво съм пропуснал?

63994

22

Red or Dead

03.03 2017 в 01:20

““““.....Обичам Джон Маккейн !....““““““

И виетнамците го обичат......хахахахааааа.....още му пазят ямата дето е изкарал няколко години.....:)))))

11698

21

Johann

03.03 2017 в 01:18

Като чета какви глупости се пишат тук във форума, каква злоба и безсилие излъчват коментарите на рускогъзолизниците имам чувството че ако нещо е останало нормално то отдавна е заминало през Терминал 3.Интересно сравнение между програмист и боксьор които за 300 лв щял да отупа програмиста и край-войната е спечелена. Абе тъпо главо-програмиста с 10 реда код ще спре тока и комуникациите на цяло военно поделение и тогава на боксьора ще му остане само утехата да мастурбира срещу Луната. Видяхме силата на руското оръжие-самолетоносача Кузнецов едва успя да се дотътри до Средиземно море потопи си там няколкото самолета които имаше и го прибраха. Предизвика и екокатастрофа като опуши каквото видя по пътя си. Като са толкова печени руските ракети колко пъти гръмнаха на старта за МКС, та там екипажа чакаше полугладен и добре че частната компания на Илон Мъск изстреля товарна ракета та им закара нещо ядене Още колко ли примери човек трябва да ви цитира не знам.

63994

17

Red or Dead

03.03 2017 в 00:00

Професоре, 'Еленко' и той се прави на 'колега на Сун Дзъ'....ти да видиш.....хихихихиии....

..........

“““““.....Тия газят всичко по пътя си и свалят от чайка до СУ...““““““

Моля се руснаците да не прочетат това.........ГОЛЯМ смях ще падне.......боже...божеее....колко разбирачи се навъдиха....иначе им е проблем да различат самолет от вертолет....
Апропо, 'Еленко'....'чайките' също ли са .....руски:)))))