"Турция е изправена пред разкол и несигурност"

Германското правителство реагира резервирано на референдума в Турция, а опозицията говори за "черен ден". Политическите експерти очакват повече несигурност и се опасяват от изблици на насилие

Рихард Фукс/DW 18 април 2017 в 15:08 7949 0

Снимка Wikimedia

Според последните данни, турският президент Реджеп Тайип Ердоган е спечелил референдума. 51,2 процента от турските избиратели са гласували за конституционната реформа за въвеждане на президентска система в Турция. По този начин Ердоган разширява властта си. Експертката за Турция от свободния университет в Берлин Гюлистан Гюрбей твърди, че вотът на турските избиратели за увеличаване на правомощията на президента не променя много неща във фактическата политика от последните няколко години. "Ердоган още от сега упражнява някои от правата, които сега му дава тази конституционна реформа. След потушаването на протестите в парка Гези през 2013 той постепенно наложи един пълзящ авторитарен стил на управление. И референдумът бе последната от многото стъпки в тази посока", казва тя.

Неубедителен резултат въпреки натиска

Експертът от мозъчния тръст "Европейски съвет за международни отношения" Йозеф Янинг твърди, че минималното мнозинство, което спечели Ердоган, всъщност показва слабостта на "силния президент". "Въпреки натиска върху свободата на мненията, почти пълния контрол върху електронните медии и продължителното настройване на обществеността, в Турция не се очерта убедитилно "да" за конституционната реформа", казва той.

Според него, резултатът от референдума показва и колко е разединена и поляризирана страната. Янинг е убеден, че Турция е изправена пред фаза на несигурност, в която поддръжниците на Ердоган ще се чувстват победители, а противниците ще се смятат за измамени. Йозеф Яниниг съветва европейските политици да гледат трезво на събитията. Въпреки че Турция се отдалечава максимално от перспективата за присъединяване към ЕС, европейците трябва "да оставят опцията за присъединяване към ЕС на онази Турция, каквато тя някога искаше да бъде".

Турците във Великобритания и САЩ гласуваха против реформата

Кристиан Бракел от Германското дружество за външна политика хвърля поглед към турците, живеещи в чужбина. Живеещият в Истанбул политолог е учуден от факта, че само в две страни извън Турция мнозинството от турските избиратели са гласували против конституционната реформа. "Това са Великобритания и САЩ. Интересно би било да разберем какво е по-различното в тези две страни в сравнение с държавите от Европа, където грубата реторика на Ердоган намери благодатна почва", казва Бракел. В Германия например мнозинството турски избиратели гласуваха "за" конституционната реформа. "Това показва кой може да бъде мобилизиран за такива избори. И в това отношение партията на президента Ердоган има значително по-добри позиции от опозицията", казва политологът.

Германската икономика разчита на стабилност и спокойствие. Дали не напразно?

Представителите на германската икономика са изпълнени с надеждата, че след изборите ще настъпи фаза на стобилност и спокойствие. Германските фирми в Турция не очакват негативни въздействия върху двустранната търговия след референдума в Турция, твърди членът на управителния съвет на германско-турската индустриална и търговска камара в Истанбул Ян Ньотер. Той не споделя често отправяните в Германия критики, че Турция ще се превърне в автократична държава под управлението на Ердоган. Ян Ньотел не съзира и истинско орязване на правомощията на парламента, защото все още съществува възможността властта на президента да бъде ограничена на предстоящите през 2019 година парламентарни избори.

Йозеф Янинг оценява това становище ката "наивно" и "късогледо". "Икономиката винаги вярва, че зад следващия ъгъл се крие едно по-добро бъдеще. В случая с Турция това е неоправдано. Референдумът може да доведе и до насилие, защото в Турция съществуват много тлеещи и подтиснати конфликти, които сега ще се разпалят", казва той. Според политолога, завръщането към нормалността, на което разчита германската икономика, е изключено. "Ще трябва да подхождаме към Турция като към един голям, неудобен и вироглав съсед, който не иска това, което искаме ние. И въпреки това ще трябва да се оправяме с него по някакъв начин", заключава Янинг.

Дойче веле


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови