Вашингтон: с това оръжие Русия може да нанесе удар по нашия партньор Европа

Жана Немцова, DW 29 януари 2019 в 21:30 7021 5

Снимка DW

Вашингтон обвинява Русия, че е започнала надпревара във въоръжаването, застрашаваща сигурността на Европа и САЩ. Това казва заместник-държавният секретар на САЩ Андреа Томпсън в интервю на Жана Немцова.

На 2 февруари изтича срокът, поставен от Вашингтон на Москва, в който Русия да започне да спазва ангажиментите си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие. В противен случай САЩ щели да се оттеглят от него. САЩ твърдят, че от над 5 години вече Русия нарушава постигнатите договорености.

По темата Жана Немцова разговаря със заместник-държавния секретар на САЩ по контрола над въоръжаването и международната сигурност Андреа Томпсън. Това е и първото голямо интервю, което тя дава след назначаването си на този пост през април 2018 година.

Жана Немцова: Срокът на ултиматума изтича скоро. Какви са шансовете САЩ да денонсират Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие?

Андреа Томпсън: На 15 януари тази година се срещнах с руския зам.-министър на външните работи Сергей Рябков в Женева, за да обсъдим тази тема. За съжаление не постигнахме никакъв напредък. Отговорът на Русия е следният - те ще продължат да нарушават договора. Ако до 2 февруари Русия не започне да спазва ангажиментите си по него, ние възнамеряваме да прекратим нашите задължения по него. Миналата седмица информирах Северноатлантическия съвет на НАТО и получих пълната подкрепа от генералния секретар, както и от нашите партньори.

Вие не говорите за оттегляне от договора, а за неговото суспендиране. Къде е разликата?

Както вече заявихме, ние ще преустановим нашето участие за шест месеца. В рамките на тези шест месеца Русия може да се завърне към договора. Но това ни освобождава от задължения и ние можем да се занимаваме с изследвания и разработка на системи, аналогични на тези, които в момента са на въоръжение в Русия.

Каква е тази ракетна установка, която притежавала Русия в нарушение на договора?

По класификацията на НАТО става дума за ракетата SSC8, или 9М729 - както я наричат руснаците. Претенциите ни към тази ракета се състоят в това, че нейната далекобойност надхвърля 500 километра, което противоречи на договора. Ние се срещахме с руснаците и им предоставихме разузнавателна информация, която доказва, че тази система нарушава условията на договора. Многократно сме им посочвали също и датите на изпитанията и местата, където те са проведени.

Русия, от своя страна, обвинява САЩ, че не спазват договора, защото са разположили система за противоракетна отбрана в Румъния. И там имало ракетни установки, които нарушавали договора. Вярно ли е това?

Това не е вярно. Русия е единствената страна, която не престава да повдига този въпрос. Другите участници в договора, партньорите от НАТО и съюзниците твърдят, че САЩ спазват Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Ние нееднократно сме предоставяли факти и информации, които потвърждават това.

А може ли Русия да провери дали тези пускови установки съответстват на договора, или няма такава възможност?

Разбира се, че може. В договора е записано, че вяска от страните може да извършва произволни проверки на системите на другата страна. Но нека да повторя, че ние предоставихме на руската страна разузнавателни данни, сателитни снимки и цялата информация. Предоставихме я и на нашите партньори. Но руснаците продължават със своята демагогия и пропаганда, което е смешно. Ние се опитваме да разберем причините, поради които те се опитват да прикриват своите нарушения. Целият свят обаче вижда това мошеничество.

Вие твърдите, че фактите могат да бъдат проверени. В договора има клауза за специално мониторингова комисия. Има ли такава комисия?

Такава комисия съществува. Ние спазваме този договор и изпълняваме задълженията си по него. Свикваме съвещания и продължаваме да се срещаме с нашите технически експерти, както го изискват условията на договора. Работата не е в това, че вратата е затворена - тя остава отворена. Но Русия продължава да нарушава договора. Аз заявих на руската страна, че това не е някаква учебна система или разработка. Това, което вече съществува, не е в лаборатория, нито дори на изпитателния полигон, а е въведено на въоръжение в подразделенията, които могат да нанесат удар по нашия партньор Европа.

Възможно ли е излизането на САЩ от договора да съответства на сегашните американски национални интереси? В интервю за вестник "Комерсант" Джон Болтън цитира Доналд Тръмп, който поставя определени условия за действието на договора. Едното от тях е Русия да спазва споразумението, а другото - Китай да се откаже от ракетите, излизащи извън рамките на договора, макар Китай да не е страна по него.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие и цялата дискусия касаят единствено Русия. За провала на договора в този ключов момент е виновна единствено Русия.

Сигурно знаете, че президентът Путин обяви през март 2018 година, че Русия разработва нови тип въоръжение. Той твърди, че Русия няма друг избор, след като САЩ излязоха от Договора за противоракетната отбрана през 2002 година. Основателни ли са неговите опасения?

Тази дискусия е необоснована. Това е само реторика и пропаганда, която не се основава на факти. Ние постоянно виждаме и чуваме това. Видяхме го например на 23 януари - на демонстративното представяне на новата ракетна система. А хората, които присъстваха на тази имитация, нямаха възможност да задават въпроси. Това беше просто смешно. Русия го нарича мерки за обезпечаването на прозрачност. Убедена съм, че повечето професионалисти ще кажат, че статичното показване на системата не е доказателство, че радиусът на действие на ракетите не нарушава договора.

Смятате ли, че представеното през март въоръжение представлява потенциална заплаха за американската сигурност?

Мога да кажа, че нарушаващите договора ракетни установки, които вече са въведени на въоръжение, са заплаха за нашите европейски партньори и съюзници. Това е заплаха и за американците. Русия има системи с такива възможности, които нарушават договора, а ние сме длъжни да защитаваме нашите интереси.

Ще се стигне ли до нова надпревара във въоръжаването?

Русия вече въведе тези системи на въоръжение. Така че надпреварата във въоръжаването вече е започнала. Руснаците явно нарушават споразумението и именно те започнаха т.нар. надпревара във въоръжаването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8931

3

AnderXale

30.01 2019 в 03:03

Ха, ха, ха! Приказки за зомбита. Достатъчно е да се сравнят бюджетите за отбрана на Русия и САЩ за да се види ясно кой кого...

12335

1

ПешУ

29.01 2019 в 22:04

Дрън - дрън... Цялата статия - само дрънканици и внушения... А резултата - Европа се вкарва като жертвеното агне между Русия и САЩ... И то не по желание на Русия...