''Знам, че никой не иска да го чуе, но това е истината: не сме в края на пандемията, а в самото ѝ начало''

DW 23 април 2020 в 22:59 33324 2

Ангела Меркел попари надеждите на германците за скорошно разхлабване на мерките, въведени заради епидемията от коронавирус.

Ограниченията ще останат още дълго, заяви германската канцлерка в обръщение към нацията.

Най-тежкото решение в досегашната ѝ кариера

"Осъзнавам, че на всички кризата с коронавируса им се струва вече едва ли не безкрайна. И знам, че никой не иска да го чуе, но това истината: ние не сме в края на пандемията, а в самото ѝ начало. Още дълго ще трябва да живеем с този вирус", каза още Меркел и добави:

"Движим се по тънък лед. Бих казала дори: по възможно най-тънкия лед".

Канцлерката призна освен това, че пандемията от коронавирус е истинско предизвикателство за демокрацията, тъй като "ограничава наши основни права и потребности".

Една такава ситуация може да бъде приемлива и поносима само ако причините за ограниченията са напълно прозрачни, каза Меркел и увери, че ограничаването на права и свободи заради кризата с коронавируса е било най-тежкото решение в досегашната ѝ кариера. Но тези мерки са наложителни, за да защитим най-ценното: живота и достойнството на всеки отделен човек, заяви още Меркел. Особено много я натъжава положението в старческите домове, където сега хората са принудени да живеят в още по-тежка изолация и самота. "Никога не бива да забравяме тези хора. Именно тяхното поколение допринесе за благосъстоянието на страната ни."

"Най-голямото изпитание"

Само ако сега, в началото на пандемията, останем концентрирани и дисциплинирани, можем да предотвратим дълги периоди на строги ограничения и пълната изолация на определени групи хора, каза още Меркел и предупреди за опасността от "ужасяващи условия в нашите болници".

"Тази пандемия е най-голямото изпитание в историята на Федералната република", подчерта Меркел в обръщението си към нацията и добави, че завръщането към нормалния делник в момента e напълно немислимо.

В обръщението си Ангела Меркел обяви и готовността си за увеличаване на германските вноски в бюджета на ЕС. "За ограничен период от време трябва значително да увеличим плащанията", заяви Меркел. По думите ѝ, в ЕС делим една съдба и в тази безпрецедентна криза трябва да покажем солидарност.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови