Ако искате чист въздух у дома, използвайте климатик

OFFNews 25 юли 2020 в 20:23 10174 0

Знаехте ли, че въздухът който дишаме у дома е до 8 пъти по-мръсен от този навън? Като не само цигарите са единствения източник на мръсен въздух. Готвенето, почистващите препарати, мебелите, както и компютрите отделят вредни химикали, които се настаняват в домовете ни. Плесента и праховите частици също влошават качеството на въздуха и разпространяват лоши бактерии. Именно тези фактори правят въздуха в закрити помещения по-мръсен от външния.

А знаехте ли, че климатикът/агрегата/ се оказва най-доброто решение не само за климатизация, но и за пречистване на въздуха? Въпреки всеобщото мнение, че климатиците причиняват заболявания на белия дроб, истината е съвсем друга. Ако се грижим правилно за нашия климатизатор, то той ще се погрижи също за нас, осигурявайки ни чист въздух без вируси и алергии.

По-чистия въздух се дължи на наличието на разнообразни филтри и технологии – плазма филтър, електростатичен филтър, йонизатор за въздух и др.

Плазма филтър – забравете за подмяната на филтри

Плазма филтърът несъмнено е най-добрият начин за филтриране на въздуха. Той пречиства въздуха по два начина – чрез много фин филтър или чрез възможността да засилва въздуха с много голяма скорост.

Това, което прави плазменият филтър уникален е, че не се изисква подменяне по време на целия живот на климатика. Представлява силна, отрицателна зарадена йонизираща система, която унищожава всичко попаднало в нея. Променя заряда на кислорода във въздуха и го превръща в озон и в положително зареден филтър.

Той е изключително ефективен в унищожаването на бактерии и вируси, за разлика от неплазмения филтър. Подходящ е дори при по-едри замърсители като прах, животински косми, защото ги наелектризира и те залепват по филтъра без да се връщат в климатизираното помещение.

Йонизатор за въздух – бъдете по-здрави и по-бодри

Йонизаторът за въздух е устройство, което отделя отрицателно заредени йони. Притежава силно електрическо поле, което разкъсва молекулата на кислорода и дава като резултат положителни и отрицателни йони. Праховите частици във въздуха привличат отрицателните йони. Те на свой ред се наелектризират с отрицателен заряд, след което се привличат от филтъра на климатика. Точно в това се крие йонизиращият ефект на климатиците, който пречиства въздуха.

Освен за по-чист въздух, отрицателните йони притежават оздравяващо действие за човека, като го карат да се чувства по-бодър. Препоръчва се вирусни епидемии, хрема, синузит, алергии, бронхит и др.

Електростатични филтъри – забравете за миризмата у дома

Определени климатици използват електростатични филтри за пречистване на въздуха. Те действат електростатично и задържат по-едрите прахови частици. За разлика от плазмения филтър, електростатичния изисква редовно почистване и има срок на годност.

Към този вид филтри се отнасят други по-специфични антисептици, като например катехин, уасаби и най-разпространения от тях - ябълковия филтър, както и фотокаталитичния.
Катехинът е силен природен антисептик, който се среща сред климатици с марка Panasonic и Daikin.

Уасаби е специален антисептик, който се извлича от японския хрян и има пречистващ ефект. Използва се при климатици Toshiba и Fujitsu.

Най-разпространеният филтър е ябълковия. Той използва ябълков ензим, с антисептични качества.

Фотокаталитичния филтър се смята за най-добрия електростатичен филтър. Той поглъща миризмите както останалите, но разлика от тях се регенерерира на 100% при излагане на слънчева светлина.

Nanoe™ X технология – качествен въздух за цял живот

Климатици Panasonic от серия Etherea се характеризират с Nanoe™ X технология. Тя спира развитието на най-различни бактерии, вируси и замърсители, като едновременно с това обезмирисва средата у дома.

Иновативната технология запазва въздуха свеж и чист, като достига бактериите,OH радикалите извличат водорода от тях, като разрушават структурата на клетките. Превръщат водорода във вода и спират вредното действие на бактериите.

Най-добрите климатици за пречистване на въздуха

1. Инверторни климатици Hitachi, серия Akebono - притежават уасаби нано-титанов филтър, който гарантира филтриране и почиствне на въздуха в помещението. За 24 часа бактериите се намаляват до 99,99 %, а неприятните миризми се неутрализират само за час с 82%.

2. Хиперинверторни климатици Mitsubishi Electric, серия FH – съдържат Plasma Quad филтър, който неутрализира до 99% от съдържанието на бактерии, вируси, алергени, мухъл и прах във въздуха. Действа като нарушава клетъчната структура на вирусите и бактериите. Като допълнение функцията естествен полъх пренася чистия въздух до всяка част на стаята.

3. Хиперинверторни климатици Daikin, серия Ururu Sarara – с технологията Daikin Flash Streamer се радвате на по-добро качество на въздуха. Flash Streamer обработва въздуха допълнително като разгражда всички възможни остатъци от формалдехид, вируси и плесени.

4. Инверторни климатици Toshiba, серия E-SHORAI IONIZE R – съдържат плазмен филтър с йонизатор, който абсорбира и неутрализира финия прах, полени, мухъл и вируси по-малки от 0,01 um. Замърсяващите частици се привличат и унищожават от филтъра, чрез електростатика.

Ако изберете климатик с наистина добра филтрираща система и го почиствате редовно, то чистия въздух и комфорт у дома е гарантира. Ние от Еклима ще ви помогнем да направите правилен избор кое е най-доброто климатично решение за вас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови