Как да чистим бързо, лесно и качествено?

OFFNews 10 април 2020 в 14:25 2644 0

Зимата си отива и в слънчевите дни все по-голямо впечатление ни правят мръсните прозорци и подови настилки. Колкото и да се стараем да поддържаме дома си, идва времето на основното почистване. По традиция то е през пролетта, когато времето се затопля и имаме възможност да отворим широко прозорците и да се развихрим.

И за да сме подготвени е добре да си набавим необходимите препарати за това. Мнозина са против „вредните“ препарати, които замърсяват околната среда, но това е въпрос на личен избор.

За много заетите хора ние казваме, че добрите почистващи и перилни препарати спестяват време и усилия и когато са използвани правилно с нищо не вредят, както на околната среда, така и на хората у дома. Освен това всеки уважаващ се производител предлага екологични серии продукти, които опазват природата от вредни въздействия.

Какво да изберем?

Разнообразието от перилни и почистващи препарати е огромно. На пазара има препарати на голям брой производители, с различно качество, цена и химичен състав. По предназначение също се предлагат различни видове с различно приложение и действие. Условно, в зависимост от областта на почистване, перилните и почистващи препарати се разделят на:

- Препарати за кухня – в тази категория се предлагат: препарати за измиване на съдове, обезмаслители, дезинфектанти, за почистване на пирокерамични плотове, на фурни и грилове, за инокс, таблетки за съдомиялна и препарати за почистване на гладки повърхности. Съществуват и много препарати, за специфично приложение: абсорбатор за хладилник, за почистване на микровълнови печки, за почистване на съдомиялни и перални машини, за почистване на електрически уреди и много други. Водещи в производството на специализирани продукти са фирмите DR. Beckmann и Sano, които се отличават с богат асортимент препарати за различно приложение и високо качество.

- Препарати за баня и тоалетна – това са различни препарати за почистване на баня с пръскалки или под формата на гел. Какво ще използвате зависи от вида на замърсяването. Различните повърхности се почистват с различни препарати като: душ кабини, плочки, фаянс, различни пластмасови повърхности и акрилни вани, смесители и аксесоари. За тоалетните чинии се използват специални WC гелове, таблетки и пяна, а при много замърсени тоалетни е добре да се използва и силен обезмаслител. Всички продукти за почистване на баня и тоалетна е добре да се нанесат и да се оставят да подействат поне 10 до 15 минути и след това да се почистят и измият с вода.

- Препарати за почистване на подове и килими – за различите подови настилки се произвеждат и различни препарати за почистване като: препарат за почистване на теракот, мозайка, дърво и ламинат и други. Те могат да са с добавени дезинфектанти, ароматизатори, антистатици и други. Съществуват и полиращи препарати за дърво и ламинат например. Почистващите препарати за под обикновено са течни и се дозират като една до две капачки от препарата се разтварят в 5 литра вода. При почистване на килими и мокети, освен препарати за пране, все повече се предлагат и такива за почистване на място като: спрей за килими и мокети, пяна за килими, препарати за почистване на петна по килими и други. Предлагат се и препарати за мокро почистване на килими и мокети с прахосмукачка.

- Препарати за мебели – в зависимост от мебелите са предлагат: препарати за почистване на дърво, гладки повърхности, тапицерии, кожа и т.н, които са под формата на спрей, пяна или влажни кърпи. Тези препарати, в зависимост от предназначението си имат допълнително: пчелен восък, антистатични добавки, ароматизатори и други. Характерното при тях, е че те се пръскат върху повърхостта и се почистват и подсушават с подходящи кърпи.

- Препарати за канал и отпушване на мивки – предлагат се течни и под формата на кристали, като последните се изсипват и разтварят с чаша вода. При тези препарати се изчаква определено време да подействат и тогава се пуска топла или студена вода, в зависимост от предписанието на етикета.

Видове перилни препарати

Те са най често използваните в ежедневието и съответно с най-голямо разнообразие. Освен перилни препарати все повече се използват и омекотители, както и препарати за почистване на пералня и омекотяване на водата.

- Перилните препарати са течни , прахообразни и капсули. Те са за бяло, цветно, черно пране, за петна, за пране на спортни дрехи, за пране на вълна и коприна и други.

- Омекотителите изпълняват няколко функции. Те омекотяват, улесняват гладенето, имат антистатичен ефект и ароматизират прането. Освен добавянето на омекотители в пералнята на пазара има и спрей омекотители, с които се пръска простряното пране, а също и при сушене в сушилня малко преди края на цикъла. Тук важна роля играят продукти Sano.

- Съществуват и парфюмни перли за пране, както и парфюмен препарат за пране.

- Предлагат се омекотяващи топки за сушилня и ароматизиращи кърпи за сушилня.

- При пране могат да добавят цветоулавящи, избелващи, ароматизиращи и възстановяващи цвета, както и кърпички за черни дрехи. А също така активиращи таблетки за избелване, сашета за петна, за пране на завеси и други.

- Препаратите за петна са разработени в зависимост от третираното замърсяване и могат да са препарати за мазни петна, петна от плодове, кръв, вино и различни други замърсявания. Петната се третират предварително или по време на пране.

За да имате искрящо и добре ароматизирано пране задължително трябва да почиствате пералната машина поне веднъж месечно. Това се налага от натрупването на различни замърсявания и отлагания по пералната машина. Повечето от нас перът на ниски температури, за да запазят дрехите си, а това води до по-големи отлагания на мръсотия и котлен камък по пералните. Затова е добре да ползвате редовно препарати против котлен камък и други отлагания, а веднъж месечно специален препарат за основно почистване на перални.

Продукти Dr Beckmann, можете да намерите, ако не в кварталното магазинче, то в повечето сайтове в интернет. Това ще ви осигури качествено и добре ухаещо пране поне за един месец. Тази процедура е полезна и за пералната машина, защото я почиства от различни отлагания и удължава живота и.

И така какво в същност ви е необходимо да имате в къщи, за да се справяте с мръсотията? Няколко качествени препарата за ежедневно или редовно почистване, които се определят от това какви повърхности и оборудване имате в къщи и когато е необходимо се закупуват специализирани продукти.

Купувайте качествени продукти. Те могат да ви се струват по-скъпи, но с тях ще чистите по-лесно и ще ги ползвате по-дълго, защото са по-ефективни. Важно е да се четат етикетите на препаратите и да се спазват указанията за употреба. Така ще сте сигурни, че сте закупили подходящ препарат, които прилагате правилно. А това ще ви гарантира бързо и лесно почистване и един чист и уютен дом.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови