Какво трябва да знаем за асфалтирането?

OFFNews 18 декември 2019 в 17:21 7139 1

Когато става въпрос за асфалтиране, може би си представяте затворената за ремонт съседна улица и всичко звучи толкова лесно и просто, докато не ви се наложи да се сблъскате с тази дейност отблизо.

Както и всяка друга строителна дейност, асфалтирането има своите специфики и тънкости и именно в резултат на непознаването им, всеки ден се сблъскваме с множество неприятни дупки, появили се отново след некачествен ремонт.

Асфалтирането е сложен процес, който изисква редица умения и познания, затова и изборът на изпълнител трябва да зависи не само от цената, но и от опита на фирмата. Независимо дали става въпрос за асфалтиране на алеи, паркинги, дворове или пътища, настилката трябва да бъде избрана точно за терена и положена в съответствие с технологиите, гарантиращи нейната издръжливост и качество, за да получим възможно най-добрите резултати. Съответно, в зависимост от използваните материали, тяхната цена и качество, се формира и цената за асфалтиране на съответния обект и няма как при използване на евтини и нискокачествени материали, да получим здравата и трайна настилка, от която се нуждаем, независимо от ниската й цена. Посочваме всички тези очевидни факти, за да обясним колко важно е да се избере оптималната комбинация цена - качество, за да се избегнат бъдещи проблеми и влагането на допълнителни средства за извънредни ремонти.

Разбира се далеч не е достатъчно само да се смесят нужните материали, а трябва и подходящата техника и естествено познаването на технологията за полагане на настилката, в зависимост от терена, който се асфалтира, а температурата на асфалта е сред най-важните фактори, които влияят на надеждността и качеството на асфалтиране.

При полагане на настилката е нужно още да се вземе предвид и това за какви цели е предвиден теренът, как ще се използва, колко тежка техника ще преминава отгоре или това ще е пешеходна зона с ниска натовареност в нечий двор например. Ако пък става въпрос за полагане на плочки върху тротоар или редене на паваж, всичко отново опира до избора на материали и изпълнител.

Този тип настилки се делят на няколко вида, според технологията на изработка - пресоване, леене или вибро, което от своя страна осигурява различни качества на настилката. Разходите за материали разбира се варират, според техните качества и диапазонът е широк, затова и те отново трябва да бъдат строго съобразени с мястото и начинът им на употреба, което ще помогне за правилната оценка и минимизиране на разходите. С новите технологии, паветете например могат да варират като цвят, форма и размер, което ще осигури красивият външен вид, но същевременно и дълга експлоатация на обекта.

Но да се върнем на асфалтирането, което е и основната ни тема на разговор днес. Както вече споменахме, това е сложен процес, а методите на изпълнение са различни. От известно време, в духа на екологичните тенденции, у нас се използва и рециклиран асфалт. Този метод осигурява пестене на ресурси и използва щадящи природата технологии, което го прави желан за голяма част от пътищата в страната. Методът на "студено рециклиране" може да се използва при настилки с над 50% повреди или деформации, но за сметка на това е до три пъти по-евтин от останалите технологии, като същевременно осигурява нужната стабилност и еластичност на настилката. За него се използват специално предназначени машини, които имат голям капацитет на дневна обработка и са достатъчно ефективни за ремонти на пътната мрежа.

Цената на асфалтиране е строго индивидуална за всеки обект и клиент и когато се обърнете към фирма за асфалтиране, ще ви бъде изготвена персонална оферта, която ще съчетае качествените материали, подходящи за вашия терен, с точната технология на работа, в зависимост от предназначението му и разбира се труда на опитните специалисти, които разполагат с нужната техника и умения, за да извършат асфалтирането. Една от фирмите с най-дълъг опит в областта е Razbivachi.eu, която предлага услуги за асфалтиране в София на ниски цени.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови