Колко често трябва да сменяте матрака?

OFFNews 30 януари 2020 в 12:57 7193 0

Удобният матрак е изключително важен за това да се наспивате пълноценно всяка нощ. По всяка вероятност Ви се е случвало да отидете на гости или на хотел и да не може да заспите, защото леглото не е комфортно. Проблемът идва тогава, когато изпитвате трудност да заспите в собственото си легло и прекарвате часове наред, опитвайки да откриете удобна поза. Това може би е знак, че старият матрак вече не е годен за употреба и е време да го замените с нов.

Колко често трябва да сменяте матрака?

Категоричен отговор на този въпрос няма. Колко бързо ще се износи матрака зависи от редица фактори - честота на употреба, качество, технологията на производство, материала, от който е направен. Специалистите обобщават, че повечето матраци са създадени, за да бъдат използвани средно между 6-10 години. Това е приблизителният срок на годност, след който започват да се появяват първите признаци, че е време да го смените.

Как да разберете, че е време за смяна?

Има няколко ясни признака, че е дошло време за покупка на нов матрак. На първо място, помислете кога не сте сменяли стария. Ако отговорът е от сватбата Ви преди повече от 10 години, или пък изобщо не може да си спомните, това е един от ясните индикатори. Той обикновено върви в комплект с още един признак, а именно дискомфорт, когато се събудите. В голяма част от случаите, старите матраци са основна причина за болката и схващането на гърба, кръста и врата. Освен, че усещането е изключително неприятно, то може да доведе до сериозен здравословен проблем.

Някои от сигналите са още по-видими и са свързани с промяна в качеството на Вашия матрак. Ако нощем непрекъснато се въртите и търсите удобна позиция, в която да заспите, това по всяка вероятност се дължи на потъващите или издадените участъци. След години на редовна употреба, по повърхността на матрака се появяват неравности. Те могат да причинят сериозни неудобства и дискомфорт, така че по-добре помислете за покупка на нов.

Следващите признаци са доста неприятни - появата на петна, а също и лоша миризма алармират, че матракът е за смяна. В много от случаите острия и специфичен аромат, може да означава, че в леглото Ви са се настанили бактерии, които могат да причинят затруднено дишане или да доведат до алергични реакции. За да не се стига до там, експертите препоръчват да се грижите редовно за матрака Ви. Така ще се наслаждавате на спокоен сън дълги години.

Полезни съвети за поддръжка на матрака

За да удължите живота на матрака, постарайте се да ограничите всякакви възможности за неговото замърсяване. Това за съжаление, означава да пропускате закуската в леглото, защото иначе рискувате да се появят упорити петна. Също така, старайте се да държите домашния любимец далеч от леглото. Понякога те също могат да го изцапат, а падащата им козина е трудно да бъде изчистена. Най-удобно и за Вас, а също и за четирикракият Ви приятел, е той да има свое меко и удобно легло.

Децата също могат да съкратят живота на матрака, играейки на една от любимите си игри, а именно - скачане върху леглото. Вероятно всички сте го правили като малки и знаете колко е забавно. За съжаление обаче, това никак не е добре за матрака и може да се наложи да купите нов, много по-рано от очакваното.

Експертите съветват да купите протектори за матраци - верен помощник, който ще Ви позволи да ги запазите здрави и чисти за по-дълго време. Много от новите модели се продават в комплект с протектор. Това е много удобен вариант, тъй като винаги може да ги изперете в пералнята при необходимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови