18-годишен ни носи втори медал от европейското по щанги

OFFNEWS 27 март 2018 в 22:53 14105 0

България спечели втори медал в двубоя и нови 4 отличия в отделните упражнения през втория ден на продължаващото в Букурещ Европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени, съобщава сайтът на БФВТ www.wfbulgaria.com.

В кат. 62 кг 18-годишният Стилян Гроздев стигна до среброто със 293 кг в крайното класиране, а Владимир Урумов остана четвърти с 282 кг. Още в изхвърлянето нашите спечелиха два медала, като Стилян Гроздев бе безапелационен и грабна златото със три перфектни опита и крайните 135 кг. Владимир Урумов не успя в стартовите 125, но след това премина с успех през 127 и 130 кг, което бе достатъчно за бронз в упражнението. В изтласкването Стилян водеше до последните опити, в които не успя да отговори на силната финална атака на шампиона Шота Мишвелидзе от Грузия, събрал двубой 299 кг. Трети в крайното класиране е румънецът Йонут Илие с един кг повече от Владо Урумов.

Стилян е една от младите надежди на български щанги. Той е само на 18 години, рожба на русенската школа с треньори Радослав и Кристина Атанасови. Гроздев е европейски шампион за юноши от Полша при 17-годишните и златен медалист от Израел при 20-годишните юноши. Миналата година взе бронз в изтласкването от Европейското за мъже в Сплит, а преди три години бе трети при 20-годишните в Клайпеда (Лит).

Владимир Урумов е бронзов медалист в същата категория от Европейското първенство за мъже преди две години във Форде (Норвегия). Той тренира във Варни при Живко Томов.

Това е втори медал в двубоите за България на Европейското в Румъния след като вчера Даниела Пандова грабна бронза при най-леките със 165 кг. Общо в отделните упражнения вече имаме 6 отличия - златен, два сребърни и три бронзови медала.

По-рано през деня Мая Иванова се нареди седма в крайното класиране на кат. 53 кг. Възпитаничката на хасковския треньор Живко Архондиев изхвърли 76 кг, след това изтласка 92 за двубой 168 кг. Полякинята Йоана Лоховска дублира титлата със 196 кг, пред две италианки Дженифер Ломбардо със 191 и Джорджия Русо със 186 кг.

Утре на Европейското в Букурещ имаме само един представител. Диян Минчев ще се състезава в кат. 69 кг от 20.36 ч. българско време.

Бронзовата Даниела Пандова и сребърният Стилян Гроздев се завръщат в България утре, сряда, 28 март, с полет от Букурещ, кацането е насрочено за 19.15 ч. на Терминал 2 на Аерогара София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови