Александра Начева спечели олимпийско злато

OFFNews 17 октомври 2018 в 00:57 2264 0

Александра Начева спечели пети златен медал за България от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес.

17-годишната ни състезателка триумфира в тройния скок на турнира по лека атлетика в аржентинската столица, след като се справи с конкуренцията на испанката Мария Висенте. Двете имаха равен резултат записвайки по 13.76 метра в най-добрите си първи серии опити, но нашето момиче имаше преднина заради по-слабия попътен вятър (0,9 срещу 1,6 метра в секунда).

Днес обаче Начева не остави съмнения в превъзходството си, след като постигна страхотния резултат от 13.86 метра във втория си опит с попътен вятър 1,4 метра в секунда, докато основната й конкурентка записа 13.67 и така зае второто място с общ резултат 27.43.

Регламентът в турнира бе по-различен от обичайния в леката атлетика, тъй като крайното класиране се определя от сбора от двата най-добри резултата на състезателките след двете им серии опити, а Начева събра общо 27.62 и така се окичи със златното отличие. По този начин българката, която е световна шампионка при 20-годишните, донесе десети медал за България от младежката олимпиада.

Страната ни вече има 5 златни, 3 сребърни и два бронзови, след като преди това титли в отборните мултинационални състезания спечелиха стрелецът Кирил Киров, бадминтонистката Мария Делчева и двойката акробати Мариела Костадинова и Панайот Димитров, а Костадинова и Димитров станаха шампиони и на смесени двойки. Адриан Андреев спечели сребро на двойки в тениса, вицешампион е и щангистът Христо Христов, а третото ни сребро дойде от Валентин Андреев. Бронзовите ни отличия са на Галя Шатова (вдигане на тежести) и Едмонд Назарян (борба). В последния ден от турнира по лека атлетика Веселин Живков зае 16-о място в крайното класиране на 200-метровия спринт с 21,47 сек. в днешните серии и общо 43,47.

Приключиха и мултинационалните микс щафети в модерния петобой с наше участие. Двойката Зорница Стоилова/Шчаба Бом (Унг) зае престижното 11-о място в крайното класиране с 1086 т., докато тандемът Христо Панайотов/Екатерина Тарева (Киргизстан) се нареди 17-о място в окончателната подредба с 1057 т. По-късно тази нощ Татяна Воложанина ще завърши своите изпълнения в многобоя на художествената гимнастика, а Горяна Стоева ще се боксира на полуфинал срещу Адижат Гбадамоси от Нигерия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови