Атанас Скатов слезе успешно в базовия лагер

OFFNews
20 юли 2019 в 09:35 | 1373 |0

Алпинистът веган Атанас Скатов пристигна в базовия лагер днес по обяд, с което експедицията му до Гашербрум 2 може да се счита за успешна. Сега е ред на заслужена почивка, вкусна храна и възстановяващ сън.

От върха той изпрати поздрав до своя син Васил. Скатов развя плакат, на който пишеше "Обичам те, Васко!" и остави послание във Фейсбук: "MY LOVE! Нека оставим следа, нека променим света към по-добро за нашите деца!"

На снимката благодарение на слънчевото време в далечината се виждат ясно и върховете К2 и Броуд Пик, които също са цел на Скатов.

“През цялото време духаше вятър, но малко преди върха небето се изчисти и ни посрещна много хубаво слънце горе. Откриха се невероятни гледки към целия масив и върховете наоколо и направихме много хубави снимки. Нямам търпение да се прибера у дома вече и да си почина” - сподели Скатов по сателитния си телефон веднага след като изкачи върха.

В следващите няколко дни предстои събиране на багажа, затваряне на лагера,трекинг до Скарду , полет до Йоханесбург и най-накрая у дома.

Гашербрум 2, наречен още от Томас Монтгомъри К4, е тринадесетият по височина връх на Земята със своите 8035 м. Намира се в планината Каракорум на границата между Пакистан и Китай. Той е третият най-висок връх от масива Гашербрум (в превод от местния език Красивата планина).

Това е най-силният сезон на алпиниста досега с три изкачени върха за 2 месеца. На 15 май Скатов успя да изкатери вр. Канчендзьонга, третия по височина връх на планетата от 8586 м. На 12 юли стъпи на вр. Гашербрум 1 (8080м) и само след 2 дни почивка на базов лагер (5050 м) се отправи към деветия в колекцията си осемхилядници връх - Гашербрум 2. С това си постижение той се превръща в първия българин успял да изкачи върховете Гашербрум 1 и 2 в рамките на един сезон и то за рекордното време от 6 дни.

Преодоляването на тези върхове са част от проекта за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход , който Атанас Скатов започна през 2015 г. Гашербрум 2 е деветия му успешен връх, който той добави към вече изкачените вр. Манаслу (2015), вр. Анапурна, вр.Макалу (2016), вр. Лхотце и вр. Еверест (2017), вр. Чо Ойо (2018) и вр. Канчендзьонга и Гашербрум 1(2019). До завършването на проекта остава да се изкачат още върховете Нанга Парбат, Броуд Пик, Шиша Пангма, К2 и Дхаулагири.

Целта на алпиниста е да стане първият българин окичил се с Хималайската корона и първия веган в света с това постижение.Атанас Скатов е №2 в българската класация след Боян Петров, който изкачи 10 върха над 8000 м. преди да изчезне миналата пролет при опит да покори Шиша Пангма (8013 м).

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !