Биатлонистът Владимир Илиев е Спортист на годината

Донислав Донев 19 декември 2019 в 22:09 2425 0

Биатлонистът Владимир Илиев спечели анкетата за Спортист на България за 2019 г. В тройката влязоха спринтьорката Ивет Лалова и тенисистът Григор Димитров.

През март Илиев пренаписа историята на българския мъжки биатлон, след като спечели сребърен медал от световното първенство в Йостерсунд на 20 км индивидуално.

Лалова, която стана седма на 200 м на световното първенство, получи и наградата на публиката.

Илиев не получи наградата си лично, тъй като днес имаше старт от Световната купа във Франция, като записа 22-о място в спринта на 10 км и намери място в преследването в петък.

"Искам да благодаря на всички журналисти, на ММС, на БФБ, на моите родители, на моя екип и на всички, които са ми помагали през годината. Пожелавам Ви весели празници. Бъдете живи и здрави", каза той в специално видеопослание.

Художествената гимнастика получи три награди.

Ансамбълът за пореден път стана отбор на годината, а за най-добър треньор беше избрана Весела Димитрова. Боряна Калейн се нареди десета в класацията за най-добър спортист. За най-добър спортист с увреждания беше избран атлетът Християн Стоянов, който стана световен шампион на 1500 метра с европейски рекорд и рекорд на шампионатите.

Топ 10 в анкетата "Спортист на годината":
1. Владимир Илиев (биатлон) -
2. Ивет Лалова-Колио (лека атлетика) - 907 точки
3. Григор Димитров (тенис) - 839 точки
4. Божидар Андреев (вдигане на тежести)
5. Тайбе Юсеин (борба)

6. Алберт Попов (ски-алпийски дисциплини)
7. Радослав Панталеев (бокс)
8. Кубрат Пулев (бокс)
9. Мария Оряшкова (самбо)
10. Боряна Калейн (художествена гимнастика)

Победител в анкетата "Треньор на годината":
1. Весела Димитрова (художествена гимнастика)

Победител в анкетата "Отбор на годината":
1. Национален ансамбъл (художествена гимнастика)

Победител в анкетата "Спортист с увреждания":
1. Християн Стоянов (лека атлетика)

"Награда на публиката":
1. Ивет Лалова (лека атлетика)

Церемонията за за пръв път събра на сцена неотразимата Мария Силвестър и актьора Захари Бахаров. Зрителите на наградите за първа година имаха възможност да "надникнат" зад кулисите със серията ексклузивни интервюта с победителите и техните треньори и близки в бекстейдж студиото на Силвестър.

Сред специалните гости на церемонията бяха Министърът на младежта и спорта - г-н Красен Кралев и Кметът на Столична община – г-жа Йорданка Фандъкова.

Спортист № 1 с увреждания за 2019 г. стана световният шампион на 1 500 м Християн Стоянов с 940 т. Статуетката по традиция връчи Кметът на Столична община, г-жа Йорданка Фандъкова.

"Обещавам да се трудя все по-усърдно, за да може това да не е последният път, в който ме виждате тук и да продължавам да ви радвам", обеща Християн, приемайки статуетка. Поставилият европейски рекорд лекоатлет заслужено получи и наградата "Спортен талант № 1 на Еврофутбол".

36-ата анкета на в. "Труд" за треньор на годината излъчи на първо място Весела Димитрова, треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика със 117 т. Архитектът на съчетанията на националния ни ансамбъл получи картина на Вежди Рашидов от министър Кралев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови