Боян Петров тръгна на "поправка" към Гашербрум II

OFFNews 11 юни 2017 в 18:18 3182 0

Алпинистът ни Боян Петров вече е на път към 13-ия по височина връха на земята -  Гашербрум II. Асът ни замина заедно със Слави Несторов.

"Мини-експедицията ни потегли с цел да стигне до 8035 метра с борбен дух и без излишни страдания...;)", написа Боян под снимка от летището в Истанбул.

Той вече е правил опит да покори връх Гашербрум II през 2009 година. Тогава много малко му остава, за да постигне целта си.

"2009 година правихме изкачване на Гашербрум I, а аз тръгнах и към Гашербрум II. Цялото изкачване премина много добре, обаче накрая ме хвана страх и не можах. Така че сега поправката е важна за мен", каза той пред БНТ.

Именно липсата на партньор преди 8 години е била решаваща за изкачването на върха, според Петров. Затова този път с него замина Слави Несторов.

"Нямаше кой да ми каже: "Давай, тръгваме, правим го!" Затова сега мисля, че със Слави ще успеем да стигнем до горе", добави Боян Петров.

"Чувствам се физически готов. Надъхан и нахъсан съм", сподели пък Несторов.

Боян Петров и Слави Несторов обясниха, че очакват доста сурови климатични условия по време на експедицията.

"Приготвили сме се за температури за някъде около минус 25 на върха. Най-вероятно ще е минус 22", заяви още алпинистът.

За Петров изкачването на Гашербрум II ще е от особена важност, тъй като това би бил първият му покорен връх след катастрофата, която преживя миналата година.

"Това ще ми е първи сериозен тест, чрез който ще видя дали пак като се върна при онези гиганти, ще ходя като преди. Изследванията показаха, че съм добре", каза още Боян Петров.

Гашербрум II, наричан още К4, е тринадесетият по височина връх на Земята - с отвесни стени и вечни снегове. Висок е 8035 m и е разположен на границата между Пакистан и Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews