Бунтарките Стоеви заплашени със спиране на правата за 2 години

OFFNews
22 май 2019 в 16:11 | 2411 |1

Спортният директор на Българската федерация по бадминтон Орлин Цветанов заяви, че действията на Габриела и Стефани Стоеви може да има много сериозни последствия за тях.

Сестрите Стоеви, европейски шампионки на двойки от миналата година, излязоха с обръщение във Фейсбук вчера, в което се казва, че няма повече да играят за България заради лошо отношение към тях от страна на Българската федерация по бадминтон и проблеми с финансирането на подготовката им.

"Цялата ситуация е много неприятна, но за мен това е ритуално самоубийство. Тези момичета са лицето на нашия спорт. За последните четири години аз лично нямам спомен да е имало лошо отношение към тях от страна на Българската федерация. Всичко, което казаха за пари, не е вярно. Аз исках да им наложим наказания, когато отказаха да играят за България още в края на миналата година, но президентът (Володя Златев) не ме подкрепи, защото се бореше да ги запази", коментира Цветанов.

Той обясни, че безпроблемната натурализация може да стане само с разрешение на Българската федерация.

"Те имат договори с Българската федерация и това, че отказват да играят в националния отбор е достатъчно основание да ги накажем с лишаване от състезателни права за 2 години, например. Ако го направим, това на практика ще сложи край на кариерата им, защото след толкова дълга пауза без състезателни мачове, те много трудно ще успеят да си върнат нивото", каза Цветанов.

Володя Златев подчерта, че винаги се е отнасял с респект и уважение към сестрите.

"Единствените ми чувства към тях са респект и уважение. Желая те да продължат да играят за България. За мен беше шок това, което са публикували. Те са лицето на Българската федерация по бадминтон и в последните години основната част от финансирането е насочено към тях. Адмирирам проверката на министерството. Предоставили сме всички банкови извлечения за преведените към тях средства за подготовка, за възстановяване, за участие в международни турнири. Отделно от това те, както и техният треньор, получават и по 900 лева всеки месец от федерацията. Направили сме всичко възможно да ги обезпечим, а отделените средства дори надвишават предвидените за тях", каза Златев.

"Все още нямаме нищо писмено и официално от тях. Имаме само едно изявление във Фейсбук, в което казват, че не искат да играят повече за България. Не знам какво точно планират, но аз първоначално си помислих, че слагат край на кариерата си. Все пак те могат да участват в международни турнири само със заявка от Българската федерация. Ако не играят за България, не знам как може това да се получи.

Има индикации, че те ще станат французойки. Според правилника това може да стане след 3-годишен период след последното им участие за националния отбор на България т.е. след март 2021 година. Но това съвпада с началото на олимпийския цикъл за Париж 2024", допълни той.

"Държавата е инвестирала хиляди в тях. Административната функция сега е на Министерството на спорта. Трябва да се помисли, дали да не се иска някаква компенсация от държавата, за която те ще играят в последствие. Трябва да търси някаква справедливост", каза още Златев.

Националната треньорка и бивша първа ракета на страната Петя Неделчева също е разочарована от поведението на сестри Стоеви.
"За състезателите от национален отбор беше много обидно да бъдат наричани от тях туристи. Те тренираха с нас и ние им помагахме, а срещаме подобно отношение. Да, те са лицето на нашия спорт сега, но не трябва да забравят кои са били преди тях. С тях не започва бадминтона в България и няма да свърши с тях. Българската федерация е инвестирала много в тях за последните десет години. Ако са решили да напускат България и националния отбор, никой не може да ги спре. Но те са получили 100 процента подкрепа от федерацията и цялото им поведение е една неблагодарност", категорична е Неделчева.

Препоръчани материали
zuljin

Рейтинг : 3751

23.05 2019 в 09:49 1
+ 0
- 0
"получават и по 900 лева всеки месец от федерацията"

лелеееее, те ще вземат да натрупат несметни богатства... НЕБЛАГОДАРНИЧКИ!!!