Депутат пита: Защо Ружди взема 5 пъти по-малко за златния медал от другите олимпийци

OFFNews 01 октомври 2016 в 17:06 20361 4

Българският параолиемпиец, който спечели единствения златен медал за България на Параолимпиадата в Рио, Ружди Ружди взема 5 пъти по-малко премия от държавата. Защо това е така и ще се вдигнат ли премиите на параолимпийците, за да се изравнят с тези на олимпийците (които тази година дори не взеха злато), пита депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов. 

"С неудовлетворение научихме, че предвидените премии за българските параолимпийци са едва 20% от размера на премиите за участниците в редовната Олимпиада", пише Славов в депутатски въпрос до министъра на спорта Красен Кралев.

Той уточнява, че именно параолимпиецът Ружди Ружди стана шампион и световен рекордьор по тласкане на гюле и донесе единствената олимпийска титла от Рио за страната ни.

"По информацията, с която разполагаме, премиите за олимпиадата в Лондон за олимпийци и параолимпийци, са били изравнени, а в Пекин те са били 80% от размера на премиите за редовната олимпиада.

Считаме, че е най-малкото некоректно, а също и дискриминационно спрямо нашите сънародници – българските параолимпийци подобно отношение на държавата. Вероятно в тезата, че олимпиадата и параолимпиадата са състезания от различен ранг има своята логика, но това не значи, че параолимпийците ни са донесли по-малко радост и поводи за гордост на българския народ или че са прославили по-малко родината си”, пише още Петър Славов.

Той смята, че отношението към параолимпийците и техните постижения не бива да се различава по никакъв начин от отношението към останалите ни спортисти.

„Не на последно място, изразяваме становище, че с оглед далеч по-малкото разполагаемо финансиране за подготовка на параолимпийците ни, предоставянето на премии в пълен размер би способствало тяхната по-добра подготовка за бъдещи високи постижения. А и с оглед далеч не големия брой олимпийски медали, които страната ни завоюва на Олимпиадата в Рио, едва ли ще е особена тежест за държавата да изплати пълен размер на премиите на българските параолимпийци”, уточнява Славов.

Предвид тези факти той иска министър Красен Кралев да му отговори на въпроса дали ще преразгледа размерите на премиите за българските параолимпийци, така че те да получат пълни премии наравно с останалите ни спортисти в редовната олимпиада в Рио.

Преди седмица стана известно, че Министерството на младежта и спорта е решело да даде допълнителни 25 000 лв. на Ружди за световния рекорд. Така общата премия, която ще получи Ружди, се равнява на 75 000 лв. – 50 000 лв. за параолимпийската титла и 25 000 лв. за световния рекорд.

Въпреки това неговото злато пак не стига по размер премиите на другите олимпийци, които така и не успяха да извоюват злато за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

4

Black Hex

01.10 2016 в 23:58

И какво те кара да ми приписваш "нацистки синдром"?

10538

2

Black Hex

01.10 2016 в 18:36

За мен "параолимпиадата" е едно голямо цинично и лицимерно н-и-щ-о. Не знам защо въобще съществуват толкова извратени състезания.