Двама наши ще се борят в Иран за олимпийски квоти в щангите

OFFNews 31 януари 2020 в 12:23 1372 0

Двама български щангисти заминават за Иран, където в неделя и в понеделник предстои първият за годината олимпийски квалификационен турнир.

На състезанията в град Рещ Ангел Русев и Юндер Бейтула ще се опитат да натрупат още точки и добри резултати в битка за по-предно място в ранглистите, осигуряващо виза за игрите в Токио това лято.

Европейският вицешампион за мъже от Батуми 2019 г. Русев ще вдига в кат. 61 кг, през миналата година той стана и европейски шампион до 20 г. с 3 световни рекорда за юноши на първенството в Букурещ през октомври.

18-годишният Ангел е възпитаник на школата на Тежкоатлетически спортен клуб „Русе“ с треньори Кръстина и Радослав Атанасови. Бейтула пък има остра нужда от участия в повече състезания, след като миналата есен спечели бронз в изтласкването на кат. 81 кг на световното за мъже в Патая.

Юндер е представител на школата в Добрич с треньор Тодор Кирчев Българите и старши треньорът на националите Иван Иванов ще пътуват през Доха до Техерен и оттам с вътрешен полет до град Рещ, който се намира на брега на Каспийско море.

Щанги федерацията е получила уверения от Министерството на външните работи, че обстановката в Иран вече се нормализира и участието на нашите спортисти не крие рискове. На турнира в Рещ категориите са съобразени с олимпийската програма за Токио 2020, съобщава сайтът на БФВТ.

Състезанията са част от квалификациите за игрите в японската столица това лято. Те са с висок ранг при събирането на точки за ранглистите в отделните категории. След завършване на всички квалификационни състезания през април 2020 г., първите осем в крайното подреждане на ранглистите във всяка дивизия получават визи за Токио.

Останалите 6 олимпийски квоти в категория ще се определят по следния начин: по една от всяко континентално първенство плюс една уайлдкарт. Така в Токио ще участват по 14 щангисти в категория.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови