Юндер Бейтула донесе втори медал за България в щангите

OFFNews 04 февруари 2020 в 16:56 3328 0

Снимка wfbulgaria.com/

Юндер Бейтула спечели втори сръберен медал за България на големия предолимпийски турнир по вдигане на тежести, който се провежда в иранския град Рещ.

В категория 81 килограма Бейтула направи 6 успешни опита и стана вицешампион с двубой 353 кг (158 кг изхвърляне и 195 изтласкване). Шампион с 2 кг повече е Абджумали Сафа от Ирак, а бронзът бе за Андреник Карапетян от Армения с 345 кг.

Юндер в момента е втори във временното класиране по системата Синклер сред всички щангисти след кат. 96 кг. на турнира в Рещ. Той е представител на школата в Добрич с треньор Тодор Кирчев и спечели бронз в изтласкването на световното за мъже в Патая (Тайланд) миналата есен.

Припомняме, че вчера друг наш щангист на турнира в Рещ - Ангел Русев се нареди на второ място в двубоя в кат. 61 кг, като изхвърли 110 кг и изтласка 147 кг, което му осигури среброто с общ сбор 257 кг. Резултатите във второто движение и в двубоя са лични рекорди на Русев, с един килограм повече от досегашните.

На турнира в Рещ категориите са съобразени с олимпийската програма за Токио 2020. Състезанията са част от квалификациите за игрите в японската столица това лято.

Те са с висок ранг при събирането на точки за ранглистите в отделните категории. След завършване на всички квалификационни състезания през април 2020 година, първите осем в крайното подреждане на ранглистите във всяка дивизия получават визи за Токио.

Останалите 6 олимпийски квоти в категория ще се определят по следния начин: по една от всяко континентално първенство плюс една уайлдкарт. Така в Токио ще участват по 14 щангисти в категория.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови