Искате да изучавате български народни танци? Ето как да изберете правилно мястото и хореографа

Донислав Донев 20 ноември 2018 в 11:27 4775 1

В желанието си да повдигнат тонуса си, например след тежък работен ден в офиса, много хора решават да спортуват или танцуват. Все по-често те избират българските народни танци - забележително изкуство, прославящо България по света, което ги привлича с пъстрите костюми, завладяващата музика, кръшните хорà и песни, което поражда емоции и предизвиква аплодисменти. Неслучайно то е оцеляло през вековете до днес, разказвайки за характера на нашия народ.

От всичко това се възползват и хореографите, които искат да предадат част от нашия прекрасен фолклор на незапознатите с него. В отговор на търсенето у нас вече работят редица клубове и школи. Но как да разберем коя е добра и коя - не чак толкова? Как да изберем нашето място?

Ето няколко полезни съвета, които биха улеснили вашия избор:

1. Гледайте да е близо до вас

Колкото и да са приятни компанията и преподавателят, на никой няма да му е удобно да пътува от единия до другия край на града за един час танци. Със сигурност във вашия район има поне няколко клуба, които ще са близо до жилището ви. Най-често срещаните сгради, в които се провеждат такива курсове са читалища, бизнес сгради или фитнес центрове.

2. Цената

Това е важен момент за личния бюджет. Каква сума имате възможност да отпуснете за личното си здраве и тонус? Цените в школите варират между 6 и 8 лева на посещение, което в масовия случай продължава около час. Ако планирате да сте редовни, може да изберете месечен абонамент. Много клубове, също така, работят с картите за отстъпки, които осигуряват достъп до редица спортни центрове и клубове. 

3. Подбирайте внимателно хореографите!

Това е най-важният съвет. Пазарът е наводнен от неквалифицирани хореографи, които имат определен арсенал от български хорà, но нямат знания и умения, за да ги покажат правилно. Това е много тънък и важен момент в този занаят. По тази причина задължително разпитайте преподавателя къде се е учил.

Изключително важно е да бъде професионален танцьор, който е учил в Национално училище за танцово изкуство (бившето ДХУ). Висшето му образование трябва да е от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) - Пловдив или от Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград. Това са трите основни места, от които излизат най-качествените хореографи.

Желателно е и да имат опит в професионалните ансамбли - "Филип Кутев", "Тракия", "Пирин", "Българе", "Чинари" и др. Никак не е препоръчително вашият наставник да е бивш кадър на самодейни състави. Такъв тип преподаватели не са достатъчно компетентни както на теория, така и на практика. Те няма да могат покажат дадените движения по начина, по който изисква определената област. Те нямат достатъчно добра танцувална техника и правилни методи на преподаване. Не се доверявайте на обещания за добро настроение и весела обстановка, защото във всеки танцов клуб е забавно. Казано по друг начин - доверете се на професионалистите! Не бихте отишли при човек, който твърди, че е зъболекар, но няма дипломата за това, нали? 

4. Носете удобно облекло и не дъвчете дъвка

Желателно е да се танцува с анцуг или клин. Дънките са доста удобни, но в определени моменти могат да попречат на правилното изпълнение на част от елементите, които са зададени по време на часа. Много е препоръчително да се танцува със спортни маратонки, тъй като в началото все още не е ясно как ще реагират сводовете ви при положение, че не сте се движили активно от дълго време. И, да, дъвченето на дъвка по време на танци е опасно!

5. Няма да "тренирате" танци

Горното твърдение е напълно погрешно, макар да се използва често. Тренират спортистите. Вие ще изучавате и репетирате това прекрасно изкуство, забавлявайки се. Няма да има загрявка, а екзерсис, който ще подготвя тялото ви за танци. Нещо важно за дамите - трудно може да отслабнете така, но е почти сигурно, че тонусът ви значително ще се повдигне.

---

Авторът е професионален танцьор и дипломиран хореограф 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

1

Peter Vlahov

20.11 2018 в 15:09

Какви "хореографи"? Именно профеционалните танцьори на народни танци ги развалят с нелепите си обработки.

Хората са народно изкуство, и затова именно самодейците са неговите носители, и тези, научили как да го играят от роднини, баби и дядовци. "Ансамблите" могат да научат на акробатика, но хорото е живо, и не се нуждае от обработка.