Иван Томов изкачи връх Лхотце, Атанас Скатов слезе сам в базов лагер на Канчендзьонга

OFFNews 16 май 2019 в 09:33 5058 0

Алпинистът Иван Томов е стигнал връхната точка на Лхотце (8516 м.) без помощта на кислород и шерпи. Покоряването на върха е станало факт в 9:40 ч. сутринта местно време, съобщиха от фирмата "Ча турс". Заедно с Томов е била и рускинята Настя Рунова. Малко преди тях други членове на експедицията също са изкачили върха.

Името на Иван Томов стана популярно след изкачването на връх Манаслу, който е висок 8,156 метра през септември 2017 година. Три години по-рано заедно с легендата в българския алпинизъм Боян Петров стъпиха на високия 8,047 метра Броуд Пик.

В същото време стана ясно, че Атанас Скатов е стигнал сам в Базовия лагер на 5500 м. височина под Канчендзьонга, след като по-рано през деня успя да изкачи успешно върха. Останалите над 20 души от експедицията са останали да пренощуват в лагер 4.

Финалният щурм на Канчендзьонга и последвалото слизане на сливналията продължиха около 40 часа. Тръгнал е от лагер 4 вчера около 18.00 ч. непалско време и е пристигнал на върха сутринта в 07.15 – 13 часа преход нагоре с положителна деневилация от + 1200 метра. Слиза надолу до Базов лагер и преодолява отрицателна денивелация от 3000 метра. Скатов не ползва услугите на шерпи и е свалил сам целия си багаж надолу.

“Изключително труден връх! Изтощен съм много, вървях много дълго. Не си чувствам краката. Всички останаха да спят на лагер 4, а аз реших да тръгна сам и току-що пристигам в базов лагер. Носех и целия си багаж сам.”, каза той в разговор по сателитния телефон с близките си от Базовия лагер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews