Изследване: По-безопасно е да караме колело със светлоотразяващ клин

OFFNews 12 януари 2018 в 15:59 25142 0

Снимка Simon MacMichael

Ново академично изследване показва, че е по-безопасно да караме колело със светлоотразяващ клин или такъв с елементи от подобна материя, а не само с токсично жълтата отразяваща светлината жилетка.

Изследването, цитирано от "Гардиън" твърди, че шофьорите могат да забележат велосипедист от три пъти по-голямо разстояние, ако той носи клин и елек, които отразяват светлина.

По време на експеримента учените дори установили, че флуоресцентното джърси не е кой знае колко по-ефективно от черното. Но комбинацията между връхна светлоотразяваща дреха и клин привличат вниманието на шофьорите от много по-далеч.

"Ритмичните движения на краката по време на каране на колело се различават много повече от ходенето пеша или тичането", заключават изследователите от Южна Каролина. С клина шофьорите много по-лесно могат да определят, че пред тях има велосипедист.

Все пак не само облеклото е от изключително значение, когато карате колело на пътя. Не забравяйте и другите сигнални светлини на колелото, без които не трябва да излизате - мигаща светлина на колчето на седалката, както и светлоотразител на спиците. В добавка към тях може да сложите отразяваща светлината лента на глезените си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови