Калоян Пейчев след рекорда по Е4: Още не съм го осъзнал

OFFNews 28 август 2019 в 10:24 4992 0

Снимка БНР

Планинският бегач Калоян Пейчев постави нов рекорд на българския участък от международния пешеходен маршрут Е4. В събота вечерта той достигна крайна си точка на разстоянието от 240 километра за 51 часа и 8 минути.

Това бе с почти 20 часа по-малко от досегашното най-бързо преминаване на трасето, известно като "Петте планини" (Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка). Калоян Пейчев стартира в четвъртък следобед (в 17:00) от площада в столичния квартал "Драгалевци" и достигна крайната точка - Гоцев връх, в планината Славянка, в събота в 20:08.

В интервю за БНР 35-годишният Калоян разказа, че още не е осъзнал какво е направил. Той определи предизвикателството като едно от най-трудните, пред които се е изправял и преодолявал. За цялото това време той е спал само един час.

Именно заспиването в точния момент е една от тънкостите при ултрамаратоните, защото трябва да се избере точно, кога да се легне за кратко.

Пейчев сподели също, че след първата вечер е получил раздразнение на гърлото от вдигналия се прах в част от трасето и това съществено му е повлияло при изкачване, а, съответно, и на времето. Спасил го е един чай на заслон Тевно езеро, след което проблемът отпаднал и Калоян продължил да бяга с оптимално темпо. Така той обясни изоставането си от 44-те часа, които бяха цел за него и екипа му.

Въпреки това, Кофето, както е известен в бегаческите среди, сподели, че е доволен от постижението си и е бил много щастлив от това, че е имал подкрепата на толкова много хора (над 20 са били само пейсърите) и специално на Наталия Величкова, която го е тренирала.

Целта от 44 часа не е избрана случайно. Той е изминавал вече веднъж разстоянието през 2017 година и на база на опита е установил, че при оптимални условия и подготовка 44 часа са напълно постижими.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови