Люис Хамилтън изравни по титли на легендарния Хуан Мануел... кой?

Донислав Донев 30 октомври 2018 в 15:44 2641 0

Люис Хамилтън стана световен шампион във Формула 1 за пети път в кариерата си. Британецът се изравни по този показател с Хуан Мануел Фанджо, като пред тях е единствено Михаел Шумахер, който има седем титли.

Името на легендарния аржентински пилот често се споменава, когато стане въпрос за титли, но кой е той и защо всички пилоти говорят за него с такова уважение? Кога се е състезавал и как е успял да постигне такива успехи?

Започва кариерата си в Аржентина през 1934 година, състезавайки се с Форд (модел А 1929). По време на състезанията от Националния шампионат на Аржентина Фанджо кара коли Шевролет и става шампион през 1940 и 1941.

Той пристига на Стария континент в началото на 50-те, заедно с други пилоти. Хуан е подпомогнат от Аржентинския автомобилен клуб, както и местното правителство.

Впоследствие масово определят Фанджо като най-великия пилот за всички времена. За 51 старта аржентинецът печели пет титли. Неговият рекорд остава непокътнат в продължение на 40 години, но през 2002 той пада под напора на Михаел Шумахер.

Именно германецът обяснява, че по това време си е било истинско геройство да се шофира. Без предпазни колани, без защита на тялото при евентуален удар, а каските били съвсем обикновени шапки.

Шотландската легенда сър Джаки Стюърт си спомня, че Фанджо е един от най-гладко каращите състезатели, а болидът просто е правел всевъзможни маневри - точно такива, каквито аржентинецът е искал. 

Освен пилот, той е и изключително добър механик. Колкото и да е парадоксално, по онова време Фанджо става по-известен в световен мащаб с отвличането си, отколкото със своето пилотиране.

Той става жертва на политическите борби между Фидел Кастро и президента на Куба по онова време Батиста. Преди състезание в страната той е отвлечен от комунистите, чиято цел е световните медии да обърнат внимание на каузата им.

Фанджо пропуска надпреварата, а по-късно е оставен пред аржентинското посолство. Противно на повечето отвличания, похитителите му се опитват да му осигурят всички удобства, докато е в плен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови