Логата на Олимпийските игри и посланията, които те носят

Василена Иванова 23 октомври 2019 в 13:41 7805 0

Снимка Facebook

От 1896 година насам, когато се провеждат първите модерни Олимпийски игри в Атина, Гърция, събитието носи плам, мотивация и хиляди емоции на спортисти, фенове и зрители.

Остава една година до Игрите в Токио, но междувременно логото за тези в Париж през 2024 година, вече е създадено. Разбира се, то стана повод за различни коментари и мнения, поради противоречивия му вид.

Олимпиадата винаги на събирали голям зрителски интерес. В своята история тя пази хиляди разказани или не истории, променени човешки съдби, обрати и емоции.

Ето някои от най-запомнящите се лога през годините:

Атина, Гърция 1896 година

На възстановените след 1503 години модерни игри идват 245 спортисти. В Атина през 1896-а пристигат състезатели от 14 страни, включително и България. Останалите са Австралия, Австрия, Великобритания, Унгария, Германия, Гърция, Дания, САЩ, Франция, Чили, Швейцария, Швеция и Италия. Състезателите спорят за призовите места в 9 спорта.

Награждаването става в последния 15-и ден. На главата на всеки победител се поставя лавров венец. Освен това той получава маслиново клонче, медал и диплома. Още оттогава в чест на шампионите звучи химнът на съответната страна и се издигат националните им флагове.

Берлин, Германия 1936 година

Тогава се провеждат единайстите летни игри, като България има своята история. Ние сме сред първите страни, които посрещат на територията си олимпийския огън за модеpните игри. През 1936 г. на стадиона в Берлин лумва огънят , запален в Древна Олимпия и пренесен с щафета до Германия. На територията на България шествието влиза на 25 юли през Кулата.

Минава през Кресна, Горна Джумая и стига в столицата, където празникът е белязан с лоша организация. Графикът е нарушен и едва не се стига до размирици. Причината е, че в суматохата изчезват или по-скоро са откраднати 14 от сувенирните дръжки на оригиналната факла. Бегачите си предават огъня, но дръжките остават техни – за спомен. Атлетите от щафетата по столичните улици остават без сувенири и шумно протестират.

Логото също е противоречиво. Според специалистите Германия изтъква най-вече себе си, а не самите игри. То представлява камбана, на чиято има изобразен орел, който държи олимпийските рингове. Коментира се, че примерът е лош, тъй като орелът е прекалено голям и демонстрира доминация. Духът на международния спорт се чувства подчинен на страната домакин.

Лондон, Англия 1948 година

Четиринайстите летни олимпийски игри се провеждат в Лондон, Англия от 29 юли до 14 август, 1948 г. Другите градове кандидатирали се за домакинство са Балтимор, Лозана, Лос Анджелис, Минеаполис и Филаделфия. Това са първите игри организирани след 12-годишната пауза поради Втората световна война. Германия и Япония не са поканени да участват. СССР отказва участие.

Поради лошото финансово състояние на страната, Игрите се провеждат на стадион "Уембли", към който е добавена временно лекоатлетическа писта. Бюджетът за организирането на игрите е 600 000 британски лири (около 18,5 млн. лири към 2012 г.).

За логото специалистите казват точно обратното от това на игрите в Берлин през 1938 година. За символ на града е избран Биг Бен. Важното е, че олимпийските пръстени стоят пред него, а текстът е позиционират отгоре. Това показва, че градът домакин е важен, но международната общност е по-важна.

Мелбърн, Австралия 1956 година

Шестнайстите летни олимпийски игри се провеждат в Мелбърн, Австралия от 22 ноември до 8 декември 1956 г. Състезанията по конен спорт се провеждат в Стокхолм, Швеция поради наложената карантина в Австралия. Така това стават единствените олимпийски игри, провели се на 2 континента.

В началото повечето членове на МОК не одобряват кандидатурата на Мелбърн поради географското положение на града. Игрите е трябвало да се проведат по време на австралийското лято, като в същото време в Европа и Северна Америка е зима. Опасенията на олимпийското движение са били, че атлетите от другите континенти трудно биха могли да се аклиматизират.

Логото им получава широко одобрение. В него са преплетени лаврови клонки, които от дълбока древност символизират слава, победа или мир, картата на Австралия, както и символите на Олимпийските игри. Всички тези елементи изглеждат сякаш в синхрон и хармония.

Атланта, САЩ 1996 година

Двайсет и шестите летни олимпийски игри се провеждат в Атланта, САЩ от 19 юли до 4 август 1996 г. По случай стогодишния олимпийски юбилей на церемонията по откриването е поканен най-възрастният жив олимпийски медалист — словенецът Леон Щукел.

В олимпийската програма правят дебют спортовете плажен волейбол, планинско колоездене и софтбол. На 27 юли в олимпийския парк при бомбен атентат загиват двама души, а 111 са ранени.

По отношение на своето лого САЩ получават овации. Основата на факлата, направена от петте пръстена и числото 100, прилича на класическа гръцка колона и признава стогодишнината на Игрите. Пламъците на факела постепенно се превръщат в перфектната звезда, която символизира стремежа на всеки спортист към съвършенство. Златното се свързва със златния медал, а зеленото с лавровите клонки, както и с репутацията на Атланта, като град на дърветата.

Сидни, Австралия 2000 година

Австралия е домакин на двайсет и седмите летни олимпийски игри. Тук на пръв поглед изчистеното им лого, изобразява най-важните на страната, града и спорта символи. Емблемата представлява фигурата на спортист, като се използват австралийски форми и цветове.

В него се съдържат внушения за слънцето и скалите, заедно с цветовете на пристанището, плажовете и червения интериор, които призовават уникалния австралийски пейзаж и неговите обитатели. Синята светкавица символизира силуета на операта в Сидни, както и дим от олимпийска факла.

Пекин, Китай 2008 година

Двайсет и деветите летни олимпийски игри се провеждат в Пекин, Китай от 8 до 24 август 2008 г. Това са първите олимпийски игри, които се провеждат в Китай.

Китай организира игрите с цел да покаже една различна и интересна култура на света, икономическата си мощ и издигането си като световна сила. Олимпиадата привлича интереса и към въпросите за замърсяването и нарушенията на човешките права в страната и казуса с независимостта на Тибет.

Церемонията по откриването започва точно в 08:08:08 вечерно време на националния стадион на Пекин. В китайската култура числото 8 се асоциира с просперитета и вярата.

Логото носи няколко много важни символа у себе си. То е наречено "Танцуващият Пекин" – китайски печат с името на героя "Дзин" (京). Логото комбинира традиционни елементи от китайското общество като напомня китайски печат, а отворените ръце на човечето показват готовността и желанието на Китай да сподели културата си.

Лондон, Англия 2012 година

Трийстите олимпийски игри се провеждат в Лондон, Англия, от 27 юли до 12 август 2012 г. Това са третите олимпийски игри, които се провеждат в Лондон. По време на игрите са подобрени 27 световни рекорда в седем спорта – плуване (8), вдигане на тежести (5), колоездене и лека атлетика (по 4), спортна стрелба (3), стрелба с лък (2) и гребане (1).

За пръв път едно и също лого ще се използва за олимпийските и параолимпийските игри.

Емблемата съчетава силата на олимпийските пръстени и Лондон заедно. Тя е под формата на числото 2012 – универсална и разбираема е по целия свят. Специалистите коментират, че логото излъчва гъвкавост, сила и енергия, която насърчава спорта.

Токио, Япония 2020 година

С последните две логота отправяме поглед към бъдещето. Трийсет и вторите летни олимпийски игри ще се проведат в Токио (Япония) от 24 юли до 9 август 2020 г. Токио ще е домакин на летни олимпийски игри за втори път след осемнадесетите летни олимпийски игри през 1964 г.

Игрите се отличават с добавянето на 4 нови олимпийски спорта – карате, спортно катерене, сърфинг и скейтборд, както и на три нови дисциплини във вече съществуващи спортове – баскетбол 3х3, фрийстайл BMX и щафетно колоездене.

Чрез различните си правоъгълни форми, логото стреми да изрази разнообразие, което прави света жизнено място. То ни разделя, но може и да ни обедини чрез уважение и подкрепа. Емблемите целят да покажат, че хората са равни, независимо от техните възможности. Тръпката и вълнението от спорта ни вдъхновява и кара сърцата по целия свят да бият заедно като едно цяло.

Париж, Франция 2024

Въпреки, че има много време, подготовката за тридесет и третите игри също тече с пълна сила. Неотдавна французите показаха своето лого, което събуди противоречия сред хората.

Неговият дизайн събира олимпийския пламък в златен медал, а около него са косата и устните на Мариана – символ на Френската република от революцията през 1789 година.

Организаторите твърдят, че логото събира в себе си иконични символи на спорта, Олимпиадата и Франция. Има хора, които все пак мислят, че емблемата прилича на рекламен сайт за запознанства или фризьорски салон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови