МОК: Спортисти, гответе се за Олимпиада тази година

OFFNews 17 март 2020 в 18:02 2475 0

Снимка Facebook: Tokyo 2020

От Международния олимпийски комитет не смятат да отлагат Oлимпийските игри в Токио, които трябва да се проведат през лятото на тази година. Това съобщава официалният уебсайт на МОК.

Преди няколко дни се заговори, че е възможно евентуално отлагане на Игрите в японската столица с една или две години. От организацията смятат, че към момента не е нужно това да се случи.

Ето какво се казва в съобщението от МОК:

"Това е безпрецедентна ситуация за целия свят и нашите мисли са с всички засегнати от тази криза. Солидарни сме с цялото общество, за да направим всичко, за да овладеем вируса. Ситуацията около вируса COVID-19 също се отразява на подготовката за Олимпийските игри в Токио 2020 и се променя всеки ден.

МОК остава изцяло ангажиран с Олимпийските игри в Токио 2020, като на този етап има повече от четири месеца, преди да се проведат Игрите, няма нужда от драстични решения, и всякакви спекулации в този момент биха били контрапродуктивни.

МОК насърчава всички спортисти да продължат да се подготвят за Олимпийските игри в Токио 2020, доколкото могат. Ще продължим да подкрепяме спортистите, като се консултираме с тях и ще им предоставяме най-новата информация и разработки, които са достъпни за спортисти по целия свят на уебсайта Athlete365 и чрез съответните им НОК и международните федерации.

В момента всички заинтересовани страни от олимпийското движение и спортистите са изправени пред значителни предизвикателства около осигуряването на квоти за Игрите. В някои страни на спортистите дори е трудно да продължат редовния си график на тренировки. МОК се успокоява от солидарността и гъвкавостта, проявена от спортистите, международните федерации и НОК-и, които са тези, справящи се с предизвикателства в редица спортове.

Към днешна дата 57% от спортистите вече са се квалифицирали за Игрите. За останалите 43% от местата, МОК ще работи с международните федерации, за да се извършат всички необходими и практически адаптации към съответните квалификационни системи за Токио 2020, в съответствие със следните принципи:

1. Всички квотни места, които вече са разпределени към днешна дата, остават разпределени за НОК-и и спортисти, които са ги получили.

2. Остава възможността да се използват съществуващи и планирани квалификационни състезания, където все още имат справедлив достъп за всички спортисти и отбори.

3. Всички необходими адаптации към квалификационните системи и разпределението на останалите места ще бъдат:

а) въз основа на резултатите в момента (например ранглиста или резултати от минал период); и

б) отразяват, където е възможно, съществуващите принципи на съответните квалификационни системи (например използване на класиране или конкретни континентални или регионални резултати от конкретни събития).

Всяко увеличение на квотите за спортисти ще се разглежда във всеки отделен случай при изключителни обстоятелства с подкрепата на Организационния комитет Токио 2020.

Международните федерации ще правят предложения за всякакви адаптации към съответните им квалификационни системи въз основа на изложените по-горе принципи. Адаптациите трябва да се прилагат според спецификата на спорта поради разликите между квалификационните системи.

МОК вече въведе ускорена процедура за решаване на тази ситуация. Всички необходими ревизии на системите за квалификация в Токио 2020 по спорт ще бъдат публикувани до началото на април 2020 г. и ще бъдат съобщени на всички заинтересовани страни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови