Пълна газ в предпоследния етап на рали Дакар 2023

Льоб отново най-бърз при колите, интригата на 2 колела продължава

Христомир Николов 15 януари 2023 в 09:42 4584 0

Рали Дакар 2023

Снимка A.S.O. / dakar.com

Рали Дакар 2023

Ден преди финала, рали Дакар 2023 пое на север към брега на Персийския залив. В менюто за деня влизаха 675 км от Шайбах до Ал-Хофуф, 154 от които – срещу хронометъра.

При автомобилите, Себастиан Льоб взе своята шеста поредна етапна победа и общо седма в тазгодишната надпревара. С това си постижение, французинът подобри рекорда на Ари Ватанен от 1989 година.

Въпреки уникалното си темпо, 9-кратният WRC шампион най-вероятно ще се поздрави със „среброто“ от пустинния маратон, тъй като Насър Ал Атия продължава да има чудовищен аванс от час и 20 минути. Пилотът на Toyota финишира втори за деня, само на минута зад лидера на BRX.

Трети в отсечката финишира пилотът на Audi Матиас Екстрьом, но твърдо на тази позиция в генералното класиране е дебютантът Лукаш Мораеш (Toyota), който е на 14 минути зад Льоб, но с час пред 4-ия във временната подредба Жиниел Де Вилиерс, също с Toyota.

Доста по-напрегната е ситуацията при мотоциклетите, където интригата буквално ще е на финала. Водач в класирането продължава да е Тоби Прайс, но преднината му пред съотборника в КТМ Кевин Бенавидес е едва 12 секунди. Нещата допълнително се усложняват от правилника на рали Дакар 2023, според който пилотите на 2 колела ще стартират последната отсечка в обратен ред на генералната подредба и двамата състезатели на австрийската марка ще влязат в етапа последни.

Не бива да изключваме от сметките за титлата и вече третият в подредбата Скайлър Хоулс с Husqvarna, който е само на минута и половина зад водача и не възнамерява да се предаде.

Без промяна за момента е ситуацията на върха в класа на камионите, където етапната победа грабна Мартин Мачик. Чехът се изкачи до второто място в генералната подредба след лошия ден на Мартин Ван Ден Бринк, но авансът на лидера Янус Ван Кастерен е час и 16 минути. Тази година подиумът ще е окупиран от машини Iveco, след осезаемата липса на Камаз.

Докато Остин Джоунс е твърд лидер в класа на компактните прототипи Т3, битката при SSV-бъгитата Т4 продължава с пълна пара. Ерик Гочжал взе етапната победа с 4 минути пред Рокаш Бачушка и разликата между двамата се стопи на 3 минути в полза все още на Бачушка. Така че всичко може да бъде решено днес.

Последният етап на рали Дакар 2023 предлага 136 състезателни километра преди финалния подиум в Дамам. Очаквайте подробности!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови