Петя Колчева покори Седемте континентални първенци и се прицели в Южна Америка

Семейната експедиция "3 в 1" включва Аконкагуа и Фиц Рой

OFFNews 23 януари 2020 в 12:18 6731 0

Тя е съпруга, майка на три деца, успешен адвокат и първата българка, която е покорила Еверест. Това обаче очевидно не ѝ стига. Петя Колчева се стреми към още върхове и очевидно неуспехът не е опция за нея.

Рано сутринта на 18 януари тя изкачи връх Винсън (4892 м.) в Антарктида. С това си постижение Колчева отново постигна нещо невъобразимо за повечето хора. Тя стана първата българка, стъпила на Седемте континентални първенци. Колчева е и едва вторият българин, който е закичил на ревера си "Seven summits" след Атанас Скатов.

Изкачването на Винсън е част от експедицията "3 в 1", която включва още щурм на Аконкагуа (6962 м.) с типичните за него ураганни ветрове и на скалната игла Фиц Рой (3375 м.) в Южна Америка, където основен фактор обичайно е времето - мъгливо и дъждовно, с редки прозорци от подходящи за катерене условия. Катеренето по високите му скали пък често налага алпинистите да спят на тях. 

Има и нещо повече. Планината среща Петя с голямата ѝ любов - Камен Колчев, с когото в момента заедно вървят и преследват заснежените си цели и мечти. През 2004 година адвокатка изкачва именно Аконкагуа, но тогава съпругът й не успява.

Ако експедицията на семейство Колчеви "3 в 1" успее, Камен ще запише името си като третият българин, изкачил най-високите континентални точки.

Самата Петя споделя, че съпругът ѝ е изключителен приятел и е категорична, че той е любовта на живота ѝ. През 2008 година двамата покоряват осемхилядника Чо Ою, който по нейните думи е бил най-труден за изкачване.

На 22 май 2009 година семейство Колчеви стъпват на Еверест и така Петя става първата българка, изкачила най-високия връх на планетата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови