Пращаме малко, но качествени представители на ПьонгЧанг 2018

OFFNews 23 януари 2018 в 12:20 26137 0

"Малко, но качествени представители пращаме там", така определи водещата на събранието на Българския олимпийски комитет Здравка Йорданова групата от 19 спортисти, които ще ни представят на Пьонг Чанг 2018.

Легендарната състезателка по академично гребане обяви участниците, които ще участват на олимпийските игри. Шест са спортовете, в които ще има български представители – ски алпийски дисциплини, биатлон, ски бягане, спускане с шейни, ски скокове и сноуборд. Най-голямата група е в биатлона, където за пръв път от игрите в Албервил през 1992 г. България ще бъде в пълен състав от десет души – петима при мъжете и петима при жените.

Големите надежди са насочени към сноубордистите Александра Жекова и Радослав Янков, които ще се борят за медали съответно в бордъркроса и паралелния гигантски слалом. Носителят на Световната купа по сноуборд в алпийските дисциплини за 2016 пък ще е знаменосец по време на откриването на игрите.

Погледите ще са насочени и към двамата водещи български биатлонисти – европейския шампион в спринта Владимир Илиев и Красимир Анев, който спечели два медала от последното европейско първенство и има четвърто място в Световната купа.

Останалите биатлонисти в състава са Антон Синапов, Михаил Клечеров, Димитър Герджиков, Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Милена Тодорова. Двама пък са българските представители в алпийските ски – Алберт Попов при мъжете и Мария Киркова при жените. Трима са състезателите в ски бягането – Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов и Антония Григорова. Владимир Зографски ще представя България в ски скока, а Павел Ангелов – в спускането с шейни.

На събитието присъстваха редица големи имена, сред които председателят на БОК Стефка Костадинова, Любо Ганев, Свилен Нейков, Йорданка Благоева и други.

Със закъснение на събранието се появи баскетболната легенда Георги Глушков, а съпругът на Мария Гроздева - Валери Григоров стратегически реши да седне встрани от случващото се, за да може да си прави тютюневи почивки. Това обаче не се наложи, тъй като събранието продължи малко повече от половин час.

Посланикът на Република Корея в България Шин Бу-нам похвали страната си, която се е постарала да направи условията за олимпийските състезатели възможно най-благоприятни. След речта на дипломата бе излъчен кратък видеоклип, който показва красотите на държавата-домакин на игрите.

След събранието всички се насочиха към залата за коктейли, като Мария Гроздева и Валери Григоров очевидно бързаха и бяха сред първите, които си тръгнаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови