Прекрасно представяне на българите в последния кръг на Пирин Ултра

OFFNews 08 октомври 2018 в 15:02 1886 0

Планинският ултрамаратон Пирин Ултра 2018 беше белязан от силно международно участие, нови рекорди и исторически успех за България. Постижението е дело на Антония Григорова, която завърши трета в 66-километровия старт от надпреватата, който беше финален за сезона в дисциплината Sky Extra от Световната купа.

Това е първи случай, в който българска представителка се качва на почетната стълбичка на кръг от СК в скайрънинга. Припомняме, че при мъжете Кирил Николов – Дизела го е правил три пъти до момента.

Григорова успя да финишира с време 9:39:03 ч. Само на секунди преди Григорова завърши Емили Хоугууд от Зимбабве – 9:38:41 ч. Победата завоюва американката Британи Петерсън, която премина финала в центъра на Банско с време 9:01:59 ч.

Най-добрите атлети в света на скайрънинга премериха сили в Пирин. Общо 204 участника от 25 страни застанаха на старта на състезанието, неслучайно определяно като най-тежкото в България. Официалното откриване на ултрамаратона се състоя на 5 октомври, а церемонията по откриването съвпадна и с празника на Банско. Елитните атлети, които бяха представени по време на откриването, бяха приветствани и от кмета на Община Банско Георги Икономов.

Късата дистанция – 66км с денивелация от 4400м+, бе финалния осми старт от Световните серии по скайрънинг, който определи и победилите за сезона в дисциплината Sky Extra. Победител при мъжете стана испанецът Пере Аурел Бове, който постави и нов рекорд по трасето – 7:44:40 – близо 2 часа по-малко от предишното постижение – 9:01:59.

Дългата дистанция (160 км) предостави силни емоции на състезатели и зритeли. Победител стана Божидар Антонов, който избяга трасето за 29:33:22 ч. Второто място бе поделено между Димитър Атанасов и Калоян Пейчев. Те преминаха финала заедно – 35:00:05 ч. Йордан Стоянов, Димитър Маринов, Иван Димитров и Никола Николов бяха другите българи, класирали се в Топ 10.

Първа при жените на 160-те километра стана македонката Мери Мирческа (42:57:33 ч.), а втора Анета Ралчева, която се представи много силно и финишира с време 43:06:27 ч. Трета се класира румънката Адина Типеи (46:33:34 ч.). Адмирации заслужават и другите участнички, финиширали в тежката дистанция – Нели Ангелова, Мая Танева, Елия Атанасова и Джорджана Попа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !