Премиерът на Русия призна за проблема с допинга

OFFNews 06 декември 2019 в 12:20 2205 0

Русия има проблем с допинга и трябва да има по-строга позиция към тези, които използват забранени в спорта препарати. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев в разговор с журналисти, цитиран от вестник "Сега".

"Имаме ли проблем с допинга? Имаме. И очевидно това не е приемливо, като се отчитат общите подходи за това как трябва да се развива спортът в съвременния свят. Въпреки факта, че, знаете ли, това често е придружено с такива думи... На ниво лозунги е неприемливо (приемането на допинг), но на ниво конкретна работа със спортист е нормално.

Към това се добавя и отговорността на спортиста - в крайна сметка той сам трябва да реши това - каза Медведев. - Смятам, че въпреки това ние трябва да заемем построга позиция по този въпрос - по отношение на всички тези, които решават да използват препарати. И все пак крайната отговорност пада върху спортиста и неговия лекар."

Медведев говори и по новия допинг скандал с подправената база данни (LIMS) на московската антидопингова лаборатория, заради който на 9 декември се събира Изпълкомът на световната антидопингова агенция (WADA).

Комисията по съответствие вече препоръча наказание на Русия заради манипулацията на LIMS, като то най-вероятно ще е неучастие на руски нейни спортисти на олимпийските игри в Токио 2020, а също и лишаване на страната от домакинства на международни състезания.

"Всичко, свързано с този допингов скандал, вече ми напомня на безкраен антируски сериал. Взеха решение, наказаха ни, отстраниха ни.

След това някъде отново зачекнаха и решиха: Дайте още веднъж да разгледаме същите списъци, същите проби - дали не сме пропуснали нещо, и да подведем онези, които първоначално имаха второстепенна отговорност. В някои случаи пък ще разширим отговорността на спортистите, без да се съобразяваме със степента на тяхната вина", заяви Медведев.

По думите му правонарушение, което от гледна точка на спортното законодателство е допинг, "може да бъде извършено само при наличие на вина". Той счита, че ако спортист не е знаел и не е можел да знае, че приема допинг, тогава не е длъжен да отговаря за това.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови