Red Bull атлетът Никола Абаджиев с нов европейски рекорд

OFFNews 01 юли 2020 в 18:00 3264 0

Red Bull атлетът Никола Абаджеив измина 320 км по р. Дунав на кайтсъф в надпреварата Air and Water Need Good Wings. Това е нов eвропейски рекорд за най-дълго разстояние изминато по река с кайтсърф за 12 часа.

Вчера (30/06/2020) в 09:30 сутринта местно време, първото по рода си трансдисциплинарно Red Bull състезание Air and Water Need Good Wings стартира от с. Ново Село, област Видин.

Парапланеристът Весо Овчаров и кайтсърфистът Никола Абаджиев - Коки се състезаваха в продължение на 12 часа по въздух и вода. Коки кара кайтсърф по р. Дунав, а Весо летя над Дунавската равнина с парапланер. Никола Абаджиев постави нов европейски рекорд за най-дълго изминато разстояние по река с кайтсърф за 12 часа.

С помощта на благоприятните условия в реката и правилната посока на вятъра, Коки успя да измине 320 км за 11,5 часа. Това е нов европейски рекорд за най-дълго преминаване по река с кайтсърф за 12 часа.

"Загубих 1,5 ч. опитвайки се да премина под Дунав Мост 2. Беше прекалено ниско и кайтът ми се закачаше. Накрая се наложи да легна на дъската. Сега сме тук в Свищов, като в началото не мислех, че ще успея. Изкарах 11,5 часа във вода и минах 320 км, което е мой личен рекорд. Безкрайно доволен съм", заяви Никола Абаджиев.

За Весо Овчаров денят У.беше невероятна борба.

"Супер силен вятър с много, много слаби, накъсани термики и никаква облачност. Имаше инверсия на около 1000-1100 метра и просто беше борба за оцеляване", разказва Весо.

След като 3 пъти беше издигнат с лебедка от различни локации, близки до реката, той успя да измине 160 км, като финално се приземи в близост до село Садовец, община Долни Дъбник. Местност Паметниците, гр. Свищов. беше финалната точка на състезанието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови