Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Родопите се простиха със своя юнак Величко Чолаков

Ивайло Йолчев 22 август 2017 в 16:15 6053 0

Снимка БТВ

Легенди на българските щанги се събраха просълзени, за да изпратят Величко Чолаков. Смолян се прости днес с щангиста шампион, който почина внезапно на 35-годишна възраст след кардиологични проблеми.

Поклонението пред Величко Чолаков бе в Спортната зала в града, за която кметът Николай Мелемов предлага да носи името на тежкоатлета. Хиляди преминаха през залата, за да се сбогуват с Величко.

Сред известните имена в спортните среди, които почетоха паметта на големия Величко, бяха Веселин Маринов, Стефан Топуров, Пламен Аспарухов, Златан Ванeв, Кристияна Колева, Румяна Петкова, Йорданка Апостолова, Валентин Сяров и Недко Карамбиков от Смолян. Пламен Аспаруховq който беше треньор на националния отбор по щанги по време на Олимпиадата в Атина.

Единственият треньор на Величко - Костадин Грозданов от Смолян, беше сред най-неутешимите, както и спортистите от родопския град, които са и негови приятели.

"Смолян загуби един голям мъж, отдаден на спорта и семейството си. У него нямаше злоба, нямаше лошо, беше най-добрият човек, когото познавам", така го описа треньорката по щанги Кристияна Колева.

В Смолян днес е обявен ден на траур в памет на Величко Чолаков. Исполинът с голямо добро сърце, шампионът, който гледаше с великодушна усмивка над дребните неща. Така го запомни Смолян. Спомените на приятели, съмишленици, съотборници и треньори повториха единодушно една и съща фраза: "изключително добър човек".

Величко Чолаков е роден на 12 януари 1982 г. в Смолян. Участва на олимпийските игри в Атина през 2004 г. и печели бронзов медал в категория над 105 кг. Той е единственият български щангист с медал от Олимпиада в най-тежката категория. В същата категория става световен шампион във Ванкувър и европейски в Украйна. През януари 2006 г.

Исполинът на Родопите привлече интереса на Арнолд Шварценегер, който го покани да участва в турнира „Арнолд Класик“ в САЩ. Почетен гражданин на Смолян и община Неделино, женен с две деца. През октомври 2013 г. Чолаков прекрати кариерата си и се захвана веднага с треньорска дейност, а миналата година бе неговият бенефис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!