Ружди Ружди със злато и световен рекорд в тласкането на гюле

OFFNews 21 юли 2017 в 19:35 8750 0

Олимпийският ни шампион в тласкането на гюле от Рио Ружди Ружди спечели второто си злато от Световно първенство на състезанието по лека атлетика за хора с увреждания в Лондон.

Българинът постави и световен рекорд в дисциплината тласкане на гюле - 12.47 м.

Така България вече е с два медала от Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания, след като Християн Стоянов спечели бронзовото отличие в дисциплината 1500 м.

През октомври 2015 г. Ружди печели злато на Световното по лека атлетика за спортисти с увреждания в Доха, Катар. В дисциплината тласкане на гюле той заема първото място с резултат от 11.81 м, което е нов шампионатен рекорд.

През юни 2016 г. на Европейското състезание за хора с увреждания в Гросето, Италия, Ружди печели титлата в хвърляне на диск с резултат от 39.33 м - с 9 см. по-малко от световния рекорд, който принадлежи на друг български параолимпиец - Мустафа Юсеинов.

На същото състезание, Ружди печели втора европейска титла с резултата си в тласкането на гюле от 12.04 м, с което също подобрява тогавашния световен рекорд.

На Параолимпийските игри в Рио Ружди печели за България златен медал в тласкането на гюле, подобрявайки собствения си световен рекорд от Гросето с резултат от 12.33 м. Той записва този резултат при първия си опит, като в още три изтласква гюлето по-далеч от предишния си световен рекорд - съответно 12.22 м, 12.19 м, и 12.12 м.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови