Себастиан Льоб победи в етап 4 на рали Дакар 2023

Французинът е назад в генералното, лидер е Ал Атия

Христомир Николов 05 януари 2023 в 15:39 3459 0

Себастиан Льоб

Снимка A.S.O. / dakar.com

Себастиан Льоб

Четвъртият етап на рали Дакар 2023 предложи 425-километрова условна обиколка около град Ха‘Ил в Саудитска Арабия. Трасето бе доста динамично, с каньони и плата, като предложи на състезателите доста технична навигация.

В класа на автомобилите, WRC-легендата Себастиан Льоб взе 17-тата етапна победа в кариерата си като участник в „Дакар“. Но на французинът не му бе лесно – след повреда в сервоусилвателя на болида BRX Hunter, Льоб трябваше да кара „на мускули“ последните 20 километра от отсечката. Така пилотът успя да измъкне едва 13 секунди на сънародника си Стефан Петерханзел, който даде второ време. Трети, с близо 2 минути изоставане се класира още един пилот на Audi – Карлос Сайнц.

В генералното класиране водач продължава да е Насър Ал Атия (4-и за деня), който има аванс от над 18 минути пред друг пилот на Toyota – Язид Ал Раджи (5-о време в етапа). Трети във временната подредба продължава да е Петерханзел, който е на около половин минута зад Ал Раджи. Льоб е 14-и в генералното, с над час и половина пасив спрямо лидера.

При мотоциклетите, Хоан Бареда се разписа за етапната победа, също с нищожен аванс – 16 секунди пред “полусъотборника“ си Пабло Кинтания от заводския отбор на Honda. Трето време за деня даде Скайлър Хоулс с Husqvarna, с минута изоставане от Бареда.

Във временната подредба на 2 колела, лидер все още е Даниел Сандерс (GasGas, 8-и за деня), следван от Скайлър Хоус с 3:33 мин. Изоставане. Временният подиум допълва Кевин Бенавидес с КТМ, който даде 7-о време в отсечката и е с пасив от 4 минути спрямо водача. Бареда е 4-и, като е на половин минута след Бенавидес.

В класа на камионите, Мартин Мачик (Iveco) записа нова етапна победа. Тя му позволи да се изкачи до 4-о място в генералното, но изоставането му от лидера там Алеш Лопрайс (Praga) е над 45 минути. Самият Лопрайс бе трети в отсечката, като бе изпреварен от Мартин Ванд Ден Бринк (Iveco), който държи второто място и във временното класиране.

При ATV-четириколките, Александър Жиру изгледа недостижим, като за пореден ден от началото на рали Дакар 2023 е най-бързият пилот в трасето. В клас Т3 на SSV-бъгитата Митчъл Гютри от САЩ затвърди лидерството си с етапна победа, а при Т4 прототипите водач е бразилецът Родриго Де Оливейра.

В паралелно провеждащия се Dakar Classic 2023, Хуан Морера с Toyota продължава да е начело, след като организаторите отмениха третия етап, а испанецът се справи блестящо с четвъртия.

Етап 5 на рали Дакар 2023 ще предложи още една обиколка около Ха‘Ил, но този път с 373 състезателни километра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови