Шахматистката Нургюл Салимова през очите на треньора ѝ Живко Жеков

Василена Иванова 06 март 2019 в 17:02 4533 0

Вече ви разказахме за момичето, което от три месеца оглавява световната ранглиста по шахмат за девойки до 16 години, а в класирането при жените е на 57 позиция - Нургюл Салимова.

Зад гърба си вече има над 10 държавни отличия, световна титла при 12-годишните и европейско злато за момичета до 8 години, шампионка е на Европейския съюз сред девойки и момчета до 12 години през 2015 година.

За да разберем малко повече за Нургюл, се свързахме с нейния треньор и мениджър - Живко Жеков, който се среща с момичето през 2009 година и до ден днешен двамата вървят ръка за ръка по пътя към върха. Към този момент Салимова се подготвя и състезава за шахматен клуб "БУРГАС 64". Неин кумир е световният шампион Магнус Карлсен, а от българите – Веселин Топалов и Антоанета Стефанова.

"С Нургюл се срещнах през 2009 година на един турнир в Силистра. Тя беше много малка и на години и на ръст, но играеше много прилично шах. Поканих я в клуба и тя стана държавен шампион за момичета до 8 години още ненавършила 6. Така започнахме", разказва Жеков.

По думите му усилената работа започва през 2012 година, а тренировките им се водят основно по интернет и по време на състезанията, когато са заедно.

"На практика всеки ден имаме тренировка - или с мен или с другите колеги, които помагат за нейната подготовка. Събират се по 4 - 5 часа на ден. Преди 10 години беше едно щастливо дете на 6 години. После я сполетя шахмата", добавя той.

През годините освен треньор, Живко опознава и много добре момичето. Описва я като добра по душа, отговорна, трудолюбива, земна и най-вече патриот. Когато се състезава обаче някои от качествата й се променят.

"Докато се състезава, Нургюл е концентрирана, много обективна и безжалостна. За нея специалистите казват, че има потенциал да стане играч от топ величина и вече е на прага на това", коментира Жеков.

Но какво им коства да бъдат на това ниво и най-вече какви условия предлага държавата за развитието на таланти като Нургюл Салимова?

"Коства ни и на двамата години от живота. Коства ни много лишения в различни направления. Но ни дава и много радост и фантастични мигове. Не знам как е с другите спортове, но в нашия случай не съм срещал държавата някъде по пътя ни", коментира специалистът.

За федерацията по шахмат Жеков казва, че тя няма собствен бюджет и преразпределя това, което отпуска Министерството на спорта, което обаче е близко до нулата. "Така че, финансирането основно е от приятели и патриоти. Много ни е помагала и община Бургас", добавя треньорът.

Живко Жеков сравнява Нургюл като състезател по нрав и стил с Борис Спаски – десетият световен шампион. "Все пак тя има много неща, които тепърва трябва да подобри практически във всички аспекти на играта. Физическата подготовка и самоувереността също", казва той.

На въпрос "Може ли ученикът да надмине учителя си?", отговорът никак не бе уклончив.

"О, това отдавна е факт що се отнася до самата игра. Но за треньора не е важно да играе по-добре от ученика, а да е по-добър треньор. А дали тя ще стане треньор, не знам. Но тя има желание за това", коментира Жеков.

В близко бъдеще общите цели на Нургюл и Живко са свързани с покриването на изискванията, според които тя да бъде утвърдена като гросмайстор за жени. За това е нужно Салимова да повиши рейтинга си до 2500. Сега той е 2414 и не е никак лесно да се вдигнат още 90 точки. Изискват се високи резултати срещу силни играчи.

За предстоящите състезания Жеков обяснява: "Вече търсим само състезания от много висок ранг. Световни, европейски и най-силните и престижни открити турнири. Конкуенцията основно е от много силни и млади шахматисти. Всеки иска да е първи в класирането. Всяка грешка се наказва. Конкуренцията е жестока.

От 8 март ни предстои много силен международен турнир в Прага и после от 10 април е Европейското индивидуално първенство за жени в Анталия, Турция. Между тези две трудни състезания, трябва да включим и Държавния шампионат за девойки до 20 години, който ще се проведе през първите дни на април".

В края на годината Нургюл Салимова ще мери сили в Индия с най-добрите девойки до 20 годишна възраст в света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови