Стартира световното първенство по шахмат за затворници

OFFNews 19 юли 2019 в 15:29 2268 0

На 5 и 6 август ще се проведе неофициалното световно първенство по шахмат за затворници. Събитието се очаква с интерес от затворниците в шест страни, които вече подготвят дебюти и ендшпили.

Потвърждение са дали затворническите администрации от страни като Испания, Армения, САЩ, Бразилия, Англия, Русия и има предварително съгласие от Беларус.

Състезателите в раирани костюми няма да излизат от изправителните заведения, а партиите ще се играят в интернет на четири виртуални дъски.

Подобни състезания се провеждат от 2013 година насам, като доминацията очаквано е на руските затворници, тъй като страната има традиции в шахмата. През 2016 година те съкрушиха побратимите си по съдба от САЩ с 12:2 победи.

В Русия редовно се провеждат шампионати по шахмат сред затворниците.

Тази година в него можеха да вземат участие и скандалните футболисти Александър Кокорин и Павел Мамаев, които са настанени в колония №4 в Белгородска област за участие в скандал от октомври м.г., когато се сбиха с водещ от телевизията, а след това и с висш държавен чиновник.

В първенството на осъдените в Русия са се включили над 20 000 участници от над 700 изправителни заведения, пише РИА Новости.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови