Танците на пилон все по-близо до олимпиадата

OFFNews 23 октомври 2017 в 17:46 6121 1

Танц на пилон на фона на петте преплетени олимпийски кръга. Всъщност тази до скоро илюзорна картина може да добие реални измерения и то в близко бъдеще, пише btvnovinite.bg.

Танците на пилон вече имат своя международна федерация (IPSF), която преди дни получи признание от Асоциацията на международните спортни федерации. Като млада организация, новосформираното представителство на танцьорките все още няма пълни права, но президентът Кейти Коутс вече върви към заветната цел.

"Имам чувството, че постигнахме невъзможното. Никой не вярваше, че някой ден ще признаят танца на пилон за спорт", заявява тя пред "Дейли Телеграф".

Според международните специалисти този вид спорт може да се оценява на базата на атлетизъм и технически показатели, също както гимнастиката, скоковете във вода и фигурното пързаляне, които вече имат свое място на олимпийски игри.
Големият дебат, който няма как да бъде избегнат, е асоциацията на повечето хора със стриптийз клубовете. Танцьорките обаче са категорични, че между двете няма нищо общо. През 2015 и 2016 г. момичетата дори започнаха кампания в социалните мрежи, под наслов: "Не съм стриптизьорка". 

Според шефката на новата международна федерация, този вид спорт е подходящ за хора на всякакви възрасти. Състезания по танци на пилон се провеждат за деца на 10 години и за ветерани на 65.

Ако изключим наложителната публична дискусия, то новият спорт е изпълнил точка и половина от трите нужни за включване в олимпийската програма.

На състезанията по танци на пилон чест гост са допинг ченгетата, колкото и невероятно да звучи, така че спортът вече е признат от Международната антидопингова агенция.

Федерацията е напът да стане пълноправен член на Асоциацията на международните спортни федерации.

Единственото нещо, което липсва е 50 местни федерации. За момента те са 20, но броят им продължава да расте. В България все още не е учредена.

Така че не е изключено след години да видим грациозни момичета, които се борят за злато от олимпийските игри, изпълнявайки сложни фигури около пилона.

До тогава най-добрите състезателки в спорта ще могат да мерят сили на провеждащото се на 5 години световно първенство. През 2012 г. на него се състезаваха 46 момичета, а през 2017 г. бяха близо 300. Те бяха оценявани в 4 категории - задължителни елементи (11 на брой), движение във въздуха, оригиналност и техника при хващането и премятането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови