Тежък и динамичен етап 3 на рали Дакар 2023

Лошото време съкрати отсечката до Ха'Ил

Христомир Николов 04 януари 2023 в 17:09 3288 0

Рали Дакар 2023

Снимка A.S.O. / dakar.com

Рали Дакар 2023

Третият етап на рали Дакар 2023 отведе участниците от АлУла до Ха'Ил, като първоначалните планове бяха за 447-километрова специална отсечка. Лошото време в региона с обилни дъждове, обаче, принуди организаторите да съкратят етапа, първоначално до 377 км, но в крайна сметка финалът бе преместен на 240 км след старта.

В класа на мотоциклетите, денят бе белязан от отпадането на шампиона от 2020 година рики Брейбек. Американският пилот на Honda падна лошо във втората част на етапа, като нарани сериозно ключицата си и в бе откаран в болница.

Етапен победител на 2 колела стана Даниел Сандърс (GasGas), който изпревари с над 6 минути Скайлър Хоус (Husqvarna) и с близо 7 третия за деня Мейсън Келйн (КТМ). Сандърс е и новият водач в генералното, с 4 минути аванс пред Клейн.

Интересна бе ситуацията при автомобилите, където победата за деня грабна Герлен Шишри с BRX Hunter. Французинът надделя с три минути и половина над Хенк Латеган (Toyota), а с трето време за деня бе съотборникът му Орландо Теранова.

Големият губещ в третият етап бе Карлос Сайнц, който стартира отсечката като лидер в класирането. Пилотът на Audi, обаче, изгуби много време в етапа заради технически проблеми и в крайна сметка финишира едва 44-и, на 56 минути след най-бързия. Така, в генералното класиране има нов лидер и това е Насър Ал Атия. Пилотът на Toyota също не бе от най-бързите за деня, като даде 13-о време и 20 минути изоставане от Шишри, но авансът от предните дни му позволи да застане начело.

Втори във временната подредба е още един пилот на Toyota – Язид Ал Раджи от страната-домакин Саудитска Арабия (5-и за деня), а в подножието на подиума тихомълком се настани легендарният Стефан Петерханзел, с 4-ото си време за етапа. Пилотът на Audi също нямаше безпроблемен ден, а разликата му с Ал Атия в подредбата е близо 21 минути. Което за момента все още не е нещо сериозно.

При камионите, Мартин Мачек взе трета етапна победа (ако броим пролога), но заради огромното изоставане от втория етап е едва 5-и в генералното класиране. Алеш Лопрайс, най-свой ред изгуби лидерството във временната подредба, след като финишира едва 10-и. Така, новият водач в тежкотоварния клас на рали Дакар 2023 е Ярослав Валтр с Tatra, който даде трето време за деня.

В класа на ATV-четириколките, Александър Жиру не изпуска етапна победа от самия старт на ралито и е твърд лидер в генералното. В клас Т3 „кервана поведе“ Сет Кинтеро, а в Т4 бъгитата лидер е продължава да е Марек Гочжал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови