УАДА: Изгонването на Русия е силно и правилно решение

OFFNews 09 декември 2019 в 13:53 1670 0

Президентът на УАДА Крейг Риди определи като "силно и правилно" решението на изпълнителния комитет да изхвърли Русия от международния календар за срок от 4 години. Изпълкомът единодушно прие препоръката на комитета по съответствие да лиши Руската антидопингова агенция (РУСАДА) от нейния статус.

По този начин Русия губи правото да домакинства на световни първенства в различните видове спорт в рамките на следващите 4 години. Санкцията засега не засяга участието на руснаците на шампионати на Стария континент, както и на Световни купи в различните видове спорт, но се очаква уточнение и пълен списък от УАДА.

"Днешното силно решение свидетелства за решимостта на УАДА да действа категорично по отношение на руската допингова криза. То е факт благодарение на проведеното разследване на агенцията и получената неотдавна възможност да се препоръчват санкции за разминаване със Стандарта по съответствие, приет през април 2018 година.

Прекалено дълго Русия беше далеч от чистия спорт. Грубите нарушения от страна на руските власти на условията за възстановяване на правата на РУСАДА изискваха решителен отговор.

Точно това се случи днес. На Русия беше даден шанс да въведе ред в собствената си къща и да се присъедини към световното антидопингово общество за благото на своите спортисти и спорт, но вместо това продължи с позицията на отрицание и измама.

Взетото решение в полза на тези руски спортисти, които не са участвали в тези мошенически действия. Благодаря на всички членове на изпълнителния комитет, следователите на УАДА и съдебните експерти за работата им, довела до вземането на това решение", коментира Риди.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови