Зарадваха щангистите ни с нова зала в Белмекен

OFFNews 17 юли 2020 в 12:06 2937 0

Нова супермодерна зала зарадва националните отбори по вдигане на тежести дни преди да се качат на Белмекен. Високопланинската база вече разполага с модерен център за щанги, след като едно от просторните помещения бе основно ремонтирано и изцяло преустроено по съвременните световни изисквания на този спорт. В залата вече са монтирани 8 подиума, произведени по най-новите стандарти със съответното оборудване. Закупени са, в момента се транспортират към базата и до дни се очакват и уредите - дискове, грифове и стойки, последен модел на най-популярната в света марка, базирана в Швеция.

"От 2 до 22 август националите продължават подготовката си, по-голямата част от тях на Белмекен, останалите на Спорт Палас. Всички в отбора - треньори, състезатели и обслужващ екип - благодарим на министерството и лично на министър Кралев, който спази обещанието си и направи факт, една отдавнашна мечта на поколения щангисти. От години на Белмекен имаше само два стари подиума с овехтели щанги и дискове, които бяха крайно недостатъчни и не ставаха за нормални тренировки на националите. Сега вече нашите отбори ще могат да се подготвят по световните стандарти в просторно и комфортно помещение. Убеден съм, че това, ще подобри резултатите, тъй като базата на Белмекен е много ценна и полезна за подготовката на елитни състезатели на световно ниво," заяви старши треньорът на националните отбори Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 1992..

"Най-накрая можем да ползваме базата на Белмекен и да водим нормална високопланинска подготовка. Досега избягвахме лагерите там поради недостатъчен брой уреди и липса на условия за тренировки. Продължаваме усилена подготовка за спечелването на визи, с които да се преборим за медали на олимпиадата в Токио. По този начин българските състезатели ще могат да се отблагодарят за всичко, направено за нашия спорт през последните няколко години от сегашното правителство, което застана зад нас в трудни времена, повярва в нас и ни помогна.

Вярвам, че вървим по правилен път, за миналата година щангите са най-успешният български спорт със спечелени общо 43 медала, от които 7 титли и 13 отличия само в двубоите на световни и европейски първенства. Имаме много талантливи състезатели, особено сред младите. Целта ни е да ги запазим и развием за доброто бъдеще на българските щанги," каза президентът на Българска федерация по вдигане на тежести Неделчо Колев, бронзов олимпийски медалист от Москва 1980.

Новата зала на Белмекен отваря врати точно навреме, тъй като след лагерите в Асеновград, Спорт Палас и София, голяма част от националните щангисти съвсем скоро ще продължат подготовката си на високопланинската база.

В тима са златният медалист от последното европейско първенство и младежки олимпийски шампион Божидар Андреев, щангист номер 1 на България за 2018 г. Ангел Русев, европейският първенец при 20-годишните Христо Христов, европейският вицешампион до 20 г. Стилян Гроздев и др. Европейското първенство за 20-23-годишни младежи е в средата на септември в Раваниеми (Финландия), а най-добрите на континента при мъжете и жените ще бъдат определени в началото на ноември в Москва, този шампионат бе пренасрочен поради здравната криза от април за есента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови