Зрител на рали Дакар 2023 загина, блъснат от състезател (видео)

Фенът е ударен от лидера при камионите, който напусна състезанието

Христомир Николов 11 януари 2023 в 12:35 4712 0

Алеш Лопрайс

Снимка A.S.O. / dakar.com

Алеш Лопрайс

Късно снощи стана ясно, че по време на деветият етап на рали Дакар 2023 е станал тежък инцидент, довел до смъртта на зрител на надпреварата в Саудитска Арабия. В инцидента е участвал лидера в класирането при камионите Алеш Лопрайс.

Трагичната случка е станала в специалния етап на надпреварата, когато Лопрайс блъска зрител, намиращ се зад дюна в трасето. Потърпевшият е 69-годишен италианец, който е отишъл в Саудитска Арабия да гледа състезанието на живо.
Удареният зрител е откаран в болница, но е починал по пътя, като в официалната информация за смъртта се посочва сърдечен удар. Екипажът на състезателния камион не е забелязал удара и е продължил по състезателната отсечка.

Алеш Лопрайс е бил уведомен за инцидента от стюардите на рали Дакар 2023 късно вечерта в бивака на състезанието. Чешкият пилот заяви, че не е забелязал зрителя и не е усетил удара, както и никой друг от членовете на екипажа му. Според регламента на надпреварата, при подобен случай състезателят е длъжен да спре и да окаже помощ.

Организаторите на надпреварата и местните власти започнаха разследване по случая. Ако бъде доказана вина на пилота, той трябва да бъде изключен от състезанието. Но въпреки възможността Лопрайс да бъде оневинен за инцидента, той реши да се оттегли от участие в надпреварата, в знак на съпричастност към трагедията.

Организаторите на рали Дакар, припомнят, че моторните спортове са много опасни и публиката трябва да следва указанията на маршалите по трасетата за собствената си безопасност. Рали-рейд и оф-роуд надпреварите се провеждат изключително в огромни открити пространства, в които не може да се организира охраната на трасето. Затова апелът към феновете е да са изключително внимателни и да стоят на подходящо разстояние от трасетата

Във видеото от инцидента по-долу е видно, че групата зрители е на самото трасе, а удареният италианец е точно зад дюната, където видимостта на пилотите (особено тези на камионите с високата си кабина) е почти нулева.

Внимание! Видеото съдържа кадри, които не са подходящи за лица под 18 години и чувствителни хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови