4 ранени полицаи след протести в Черна гора

OFFNews 30 декември 2019 в 12:03 1453 0

Четирима полицаи са ранени от камъни, които протестиращи вхърляли по тях в черногорския град Подгорица, съобщиха от  агенция "Мина", цитирана от БНР.

Пред храма "Възкресение Христово" в Подгорица снощи полицията разпръсна със сълзотворен газ граждани, които се събраха на протест заради приемането на закона за свободата на вероизповеданията в черногорския парламент, съобщи "Танюг". Според местни медии полицаята е използвала сила, за да принуди гражданите да се разотидат. 

В послание Руската православна църква заяви, че законът за вероизповеданията в Черна гора, за който се твърди, че предвижда отнемане на църковна собственост на Сръбската православна църква, "изглежда като циничен дар за църквата и подкрепя разкола".

Синодът на РПЦ сравнява ситуацията в Черна гора с Украйна, където също са приети закони за изземване на храмове и манастири от собствеността на каноничната църква.

Според РПЦ в Черна гора разколниците с подкрепата на властите в продължение на много години се опитват да превземат храмовете на каноничната църква, както и в Украйна.

Законът за свобода на вероизповеданията бе приет от черногорския парламент в нощта срещу петък, 27 декември. За него гласуваха 45 депутати от 45 присъстващи. Гласове против нямаше, защото документът се разглеждаше след размирици в залата и извеждането от полицията на депутатите от опозицията. В много градове имаше протести против приемането на закона, а Сръбската православна църква заяви, че той цели отнемането на нейното имущество в Черна гора, отбелязва ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови