47 деца сираци от гръцките бежански лагери пристигнаха в Германия

OFFNews 18 април 2020 в 15:22 3749 0

47 деца без родители от бежанските лагери в Гърция пристигнаха в Хановер, Германия, днес, съобщиха германски представители, цитирани от АП. 

Германското министерство на вътрешните работи обяви, че всички деца са тествани за коронавирус и ще останат в двуседмична карантина, преди да заминат за други градове в Германия. 

Хорст Зеехофер, министър на вътрешните работи на Германия, заяви, че пристигането на децата е в резултат на множество месеци подготовка и интензивни разговори в европейската общност. Той изрази надежда скоро и други страни да започнат да приемат деца бежанци.

Програмата за заминаване на малолетни сираци от гръцките бежански лагери към европейски страни, които са изявили желание да ги приемат, е по инициатива на Европейската комисия в сътрудничество с гръцкото министерство по миграция.

Децата идват от Афганистан, Сирия и Еритрея. Една част от тях имат роднини, които ги чакат в Германия. 

Непълнолетните бежанци преди това са били в лагери на гръцките острови Лесбос, Самос и Хиос, условията на които бяха критикувани като напълно неподходящи за деца. 

"Гръцкото правителство се опитва да обясни на другите европейски страни тежкото положение на малките деца, които са избягали от войната или са били преследвани", заяви гръцкият премиер Кириакос Мицоцакис на летището в Атина. 

Мицоцакис каза, че тези деца трябва да имат нови семейства и да започнат нов живот. Той добави, че се радва за тази програма, която най-накрая се изпълнява. 

От думите на гръцкия премиер става ясно, че в следващите седмици над 1500 непълнолетни лица ще отпътуват за други европейски страни. 

През миналия месец Германия обеща да приеме най-малко 350 деца, живеещи в гръцки бежански лагери, но плановете малко се промениха заради пандемията от коронавируса. 

"Гърция ще продължи да се отнася с всички..., които пристигат в страната ни с голяма съобразителност. Но в същото време тя има и задължението да пази и защитава своите граници. Ние сме доказали, че можем да направим и двете", добави Мицотакис.

Това беше вторият полет, който отведе малолетни деца без родители до друга европейска държава.

В сряда 12 деца пътуваха за Люксембург.

Според говорителя на генералния секретар на ООН Стефан Духарик в началото на април е имало над 5200 деца бежанци без родители, които са потърсили убежище. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови