Антисемитизмът в ЕС се увеличава и гони еврейското население от европейските държави

OFFNews 22 януари 2019 в 08:00 3806 1

Снимка pixabay.com

Антисемитските настроения и прояви на насилие срещу евреи в ЕС се увеличават, в резултат на което броят на евреите в Съюза е намалял през последните десетилетия, пишат в доклад на двама евродепутати. Те се позовават на изследване на Агенцията за основни права на ЕС (FRA) от 2018 г.

Еврейското население в ЕС е намаляло от около 1.12 млн. през 2009 г. на 1.08 млн. през 2017 г., по данни на ЕП. Те обаче не са съвсем точни, защото не всички страни събират данни за етносите, посочват авторките Магдалена Пасиковска-Шнас и Аня Радженович.

Еврейското население във Франция например, където е най-голямата общност в ЕС, е намаляло от около 500 хил. (2002 г.) на 456 хил. (2017). Емиграцията, основно в Израел, е главният фактор зад тази тенденция, която се засилва през последните години. Други причини обаче са тормозът, дискриминацията и престъпленията от омраза срещу евреи. Министър-председателят на страната Бенямин Нетаняху призова френските евреи да се завърнат в Израел след убийствата в кошер супермаркет в Париж през януари 2015 г., четири години след смъртоносната атака в еврейско училище в Тулуза. Мнозина последваха съвета му.

Преди векове евреите са преследвани като религиозно малцинство, докато през последното столетие причината за Холокоста е схващането, че са заплаха за държавата. Днес евреите са мишена основно заради събитията в Близкия изток, въпреки че някои антисемитски настроения са свързани с Холокоста.

Изследването от 2018 г. на Агенцията за основни права на ЕС (FRA) показва как се възприема дискриминацията срещу евреи в 13 страни членки на ЕС, между които не е България. Данните показват, че антисемитизмът остава проблем в ЕС, където 28% от евреите са преживели тормоз най-малко веднъж през последната година.

Действителността може да е по-сурова, предупреждават авторките, защото 8 от 10 (79%) от претърпелите антисемитски тормоз не се оплакват в полицията.

Най-често тормозът идва от непознати (31%); някой с крайни мюсюлмански виждания (30%); някой с крайно леви политически възгледи (21%); колега от работа или училище (16%); познат или приятел (15%); някой с крайно десни политически възгледи (13%).

70% от участниците в изследването смятат, че усилията срещу антисемитизма са неефективни, а 38% се чувстват несигурни. По тази причина 34% от тях избягват еврейските събития и места, на които се събират евреи, освен това обмислят емиграция.

Като цяло 9 от 10 респонденти в проучването от 2018 г. чувстват, че антисемитизмът се е увеличил в техните страни през петте години предшестващи изследването (89%). Повече от 8 на 10 (85%) определят това като сериозен проблем.

Респондентите често определят нивото на антисемитизма като най-големият социален или политически проблем на мястото, където живеят. Подобни прояви са концентрирани в социалните медии (89%), следват публичните места (73%), медиите (71%) и политическият живот (70%).

Най-честите антисемитски изказвания гласят, че „Израелците се държат като нацисти спрямо палестинците.“ (51%) и че „Евреите имат твърде много власт.“ (43%), както и че „Евреите експлоатират чувството за вина заради Холокоста, за да постигнат свои цели.“ (35%).

Според доклад от 2015 г. на Агенцията за основни права на (FRA) на ЕС извършителите на антисемитски прояви са основно неонацисти, крайно десни или крайно леви симпатизанти, мюсюлмански фундаменталисти и представители на по-младото поколение. Антисемитското поведение се изразява основно в отричане и банализиране на Холокоста, прослава на нацисткото минало и изразяване на омраза към израелската политика. Налице е физическо насилие, заплахи и обиди срещу евреи, които посещават синагоги, тормоз срещу равини, нападения срещу евреи, които носят символите на религията си, реч на омраза, посегателства срещу еврейски имоти, включително палежи.

Изследването на FRA от 2018 г. е обхванало население на 16 и повече години, което определя себе си като еврейско - на база религия, култура, възпитание, етнос, произход на родителите, и което по време на изследването живее в една от включените държави (Австрия, Белгия, Германия, Дания, Испания, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Холандия, Полша, Швеция и Великобритания). Най-много са представителите на Франция (3 869) и Великобритания (4 731). По над 1000 са те от Германия, Холандия и Швеция. Останалите страни са представени от 400 до 800 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови