Австрия разследва курорта Ишгъл за укриване на случаи на COVID-19

OFFNews 26 март 2020 в 20:28 1808 0

Снимка wikipedia.org

Австрия е започнала разследване на ски курорта Ишгъл по подозрение, че не е съобщено за случай на коронавирус.

На 19 март Дойче Веле определи курорта като "тайния развъдник на коронавирус в Европа". Той е свързан със случаи на COVID-19 в Австрия, Германия, Норвегия, Великобритания, Исландия и др. На 5 март исландските власти обявиха Ишгъл за рисков район. 

Според австрийските власти служител на един от популярните барове в градчето с население около 1500 души се разболял в края на февруари. 

Курортът остана отворен до 13 март, като неговият кмет Вернер Курц заяви, че затварянето би било катастрофа. "Ние предприехме всички нужни мерки", казва той пред "Дер Шпигел". 

Първоизточникът на заразата вероятно е 36-годишен германец, барман в популярен бар в курорта. И макар това заведение да е било затворено още в понеделник, 9 март, карането на ски през деня и вечерният живот в курорта са продължили чак до края на седмицата, преди да бъде наложена обща карантина, пишат редица издания.

Разследването от австрийските власти ще определи дали наистина в Ишгъл са предприети нужните мерки и дали са укрити случаи на коронавирус. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови