Българи крали от Италия от лебедки до вградени фурни. Намериха ги от Дупница до Бургас

OFFNews 17 юни 2020 в 15:04 5082 1

Българи са крали от Италия строителни машини и бяла техника. Те са били открити у нас при съвместна операция на българските и италианските власти. Това стана ясно при видеовръзка на представителите на разследващите екипи от двете страни по повод специализирана полицейска операция на територията на двете държави.

При нас разследването е било под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП) в изпълнение на Европейските заповеди за разследване, издадени от Прокуратурата при съда в Сиена, Италия. Постъпили са в СГП чрез Национално бюро на България в Евроджъст.

Разследването е установило, че в периода от септември 2018 г. до февруари 2020 г. в Италия са били извършени множество кражби от българи. Част от отнетите вещи били транспортирани по суша или море у нас, където се предлагат за продажба. Замесени са 18 души. Срещу тях се води наказателно производство в Италия.

Преди два дни са били претърсени и са иззети вещи от хора от Дупница, с. Джерман, Сапарева баня, с. Яхиново, Бургас. Освен тях са били проверени и адреси в стопански двор в с. Калековец, област Пловдив, и паркинг и къщи в Дупница.

Проверени са били и няколко адреса на наши съграждани в Италия.

Сред иззетите вещи са бормашини, ленти за осветление, контейнери, лебедки, бензинов тример, двигатели, 302 кашона с LED лампи, фурни за вграждане, кафе машини, индукционен котлон и други. Те ще бъдат върнати на потърпевшите след разпознаване.

Досега в изпълнение на издадена Европейска заповед за арест са задържани четири лица - Р.Г. (на 24 г.), Е.Ш. (на 41 г.), Т.А. (на 40 г.), Р.К. (на 33 г.). Трима от тях в ареста за 72 часа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови