България, САЩ и още 8 държави: Москва подправя историята на Втората световна. БСП иска оставка на Захариева

OFFNews 08 май 2020 в 15:55 6641 4

Министрите на външните работи на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ излязоха с обща декларация по повод 75 години от края на Втората световна война. А това стана повод БСП да поиска оставката на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.

В документа без изрично да е посочен управленският режим в Москва, достатъчно ясно е формулиран упрек за манипулация на историята от страна на Русия.

Макар и май 1945 г. да донесе край на Втората световна война, с това не дойде свобода за цяла Европа. Централната и източната части на континента останаха под управление на комунистически режими в продължение на почти 50 години. Балтийските държави бяха окупирани противозаконно и анексирани, а Съветският съюз сграбчи останалите народи в желязна хватка чрез неимоверна военна сила, репресии и идеологически контрол, се казва в декларацията.

Посочва се също и че изкривяването на историческите събития, които доведоха до Втората световна война и до разделянето на Европа като неин резултат, е тъжен опит да се подправи историята.

Ето и пълният текст на документа:

Декларация на министрите на външните работи на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ по повод 75-ата годишнина от края на Втората световна война

Като отбелязваме 75-ата годишнина от края на Втората световна война през 2020 г. ние отдаваме почит на жертвите и на всички военни, борили се за разгрома на нацистка Германия и за край на Холокоста.

Макар и май 1945 г. да донесе край на Втората световна война, с това не дойде свобода за цяла Европа. Централната и източната части на континента останаха под управление на комунистически режими в продължение на почти 50 години. Балтийските държави бяха окупирани противозаконно и анексирани, а Съветският съюз сграбчи останалите народи в желязна хватка чрез неимоверна военна сила, репресии и идеологически контрол.

В продължение на много десетилетия мнозина европейци от централната и източната части на континента жертваха живота си, устремени към свободата, докато милиони бяха лишени от своите права и основни свободи, бяха подлагани на мъчения и насилствено разселване. Обществата зад Желязната завеса отчаяно търсеха път към демокрацията и независимостта.

Събитията от 1956 г., създаването и дейността на „Харта 77“, движението „Солидарност“, протестите, добили популярност като Балтийския път, падането на комунистическите режими в Източна Европа през 1989 г. и сгромолясването на Берлинската стена бяха важни събития, които решително допринесоха за възстановяването на свободата и демокрацията в Европа.

Днес ние работим заедно за силна и свободна Европа, в която царуват правата на човека, демокрацията и върховенството на закона. Бъдещето трябва да се основава на историческите факти и на справедливостта за жертвите на тоталитарните режими. Ние сме готови за диалог с всеки, който застане зад тези принципи. Изкривяването на историческите събития, които доведоха до Втората световна война и до разделянето на Европа като неин резултат, е тъжен опит да се подправи историята.

Ние бихме искали да припомним на всички членове на международната общност, че дълготрайни международна сигурност, стабилност и мир изискват искрено и неотклонно придържане към принципите на международното право и неговите норми, включително зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички държави.

Като се поучихме от жестоките уроци на Втората световна война, ние призоваваме международната общност да се присъедини към нас като категорично отхвърли концепцията за сфери на влияние и като настоява за равенство на всички суверени държави.

Въпросната декларация, чийто текст е доста умерен и исторически достоверен обаче разгневи опозиционната БСП, която поиска оставката на външния министър Екатерина Захариева.

Подобни декларации в деня, в който капитулира Нацистка Германия, омаловажава милионите жертви, които сложиха край на най-човеконенавистния режим в историята на света, посочва левицата в своя позиция, публикувана на сайта на столетната партия.

„Подчертаваме, че следвоенното институционално и политическо устройство на Европа и света е резултат от постигнатите и подписани споразумения от Антихитлеристката коалиция (СССР, САЩ и Великобритания) в Ялта и Потсдам през 1945 г. Те бяха реализирани в резултат на победата над фашизма във Втората световна война, в резултат на жертвата и саможертвата на милиони европейски граждани и антифашисти, сред които хиляди български антифашисти и войници", обясняват бесепарите.

Според тях подобни интерпретации и констатации, без съдържателни аргументи, не допринасяли за установяването на историческата истина както за събитията довели до Втората световна война, така и за нейния ход и резултат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4022

5

Ще се окаже най-накрая,че СССР е освободен от USA !
Ще се окаже,че СССР е бомбадирал София,а не Англия и САЩ !

6774

4

ЛАФЪРДИЕВ

08.05 2020 в 18:15

Тъй де!! Ша си приписват те Мюнхенския сговор. Ами там Чехословакия бе разделена по ПОЛСКИЯ ПЛАН.. С правото за протектората Бохемия и Моравия. Но и с парченца за поляци и унгарци.. И Невил Чембърлейн отнесе у Лондона свободата с пак - Хитлер му обеща да не напада Нейно величество..
И за Източна Европа пак си присвоява това, което Чърчил им даде с ПАЛАВАТА БЕЛЕЖКА!! Дето в Лондон я показаха на годишнината на НАТО. Оригинала дето от Чърчил лично е написан..
https://www.dnes.bg/index/2019/04/04/bylgariia-75-25-sporazumenieto-na-chyrchil-i-stalin-na-svetlo.406488

5784

3

Бабатунде

08.05 2020 в 18:05

Ооо значи осцилококцинума бил рублаж :D Тъкмо се чудех къв ти е на теб филма ...

5712

2

tough

08.05 2020 в 17:53

Мдаа, много е уютно да критикуваш и отричаш от мирна държава, когато отдавна заплахата е отминала. Нашта очиларка ми е ясна, че и за чeп на каца не става, ама и сащците ги видяхме колко са дезорганизирани и уязвими. На тяхно място щях да се моля някой да не им се разсърди по-лошо, щото са отекли отвсякъде.