Белгия забрани ритуалното клане на животни за халал и кашер месо

OFFNews 08 януари 2019 в 15:03 7136 1

Кланица в Брюксел през 2017

Снимка Ивс Хърман, Ройтерс

Във Фламандския регион в Белгия традиционните за исляма и юдаизма начини за ритуално клане на животни бяха официално забранени на 1 януари, предадоха световни медии.

Белгийският парламент прие регулацията още през 2017 г. и Фламандският регион е първият в страната, който започна да я прилага на практика. По-късно тази година се очаква това да се случи и в южния регион на Белгия, Валония. Забраната бе подкрепена както от защитници на правата на животните, така и от десни националисти. Против нея се обявиха религиозните малцинства, които смятат, че е израз на антисемитски и ислямофобски настроения. 

Европейската конвенция за защита на животните при клане изисква животните да бъдат убивани по хуманен начин, който включва тяхното предварително зашеметяване. За тази цел при по-големи животни като говедата най-често се ползва изстрел с пистолет с прихванат болт, при който болтът прониква в черепната кост на животното и му причинява мозъчно сътресение. За зашеметяването на по-дребни животни като птиците пък се ползва електрически ток във водна баня. Позволено е да се прилага и газова анестезия.  

В конвенцията обаче е вписан член, който разрешава пренебрегването на тези изисквания в случай на религиозни ритуали, тъй като според правилата за приготвяне на халал и кашерна храна, животното трябва да е в перфектно здраве преди да бъде заклано, което изключва неговото предварително зашеметяване. При тези ритуали животното бива убито с единичен разрез по врата, който води до прекъсването на главни кръвоносни съдове. Животното губи съзнание за секунди и някои защитници на тези практики дори твърдят, че по този начин то страда по-малко, а не повече от обичайното. 

Мнозинството европейски държави се съобразяват с вписаното в конвенцията изключение, макар че в Холандия и Германия прилжожението му е сведено до минимум. С премахването на всякакви изключения обаче Белгия се присъединява към държави като Швеция, Норвегия, Исландия, Дания и Словения, които също не позволяват отклонения от правилото. 

"Искат да продължат да живеят в Средновековието и да колят животни без да ги зашеметяват и без да трябва да отговарят пред закона", казва Ан Де Грийф, цитирана от "Ню Йорк таймс". Тя е председател на белгийската организация за защита на правата на животните "Глобална акция в интерес на животните" (Global Action in the Interest of Animals). "Съжалявам, но в Белгия законът е над религията и това ще остане така."

Тя настоява, че зашеметяването не влиза в директен конфликт с доктрината на кашер и халал месото и е съвместимо с "ритуалното клане", но религиозни лидери отказват да приемат това.

Белгия е дом на около 500 000 мюсюлмани и над 30 000 евреи и тези от тях, които следват ритуалните правила, ще бъдат принудени да поръчват месото си от чужбина. Това би довело до по-високи плащания за тях и дори потенциален недостиг на храна. Представители и на двете групи вече са внесли съдебни искове в белгийския Конституционен съд с надеждата да предотвратят забраната.

"Правителството поиска съвет от нас и ние реагирахме негативно, но реакцията ни не е била отчетена", казва Саатчи Байрям, лидер на мюсюлманското общество. "Защитниците на правата на животните представят забрана като голямо откритие, но дебатът за благосъстоянието на животните в исляма продължава вече 1500 г. Нашето ритуално клане е безболезнено", твърди той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови