Без консенсус завърши първият ден от срещата на европейските лидери

OFFNews 18 юли 2020 в 08:15 2269 3

Европейските лидери не постигнаха споразумение по бюджета на Европейския съюз за следващите 7 години, както и за фонда за възстановяване от пандемията, предаде БНР. 

Вчера беше първият ден от заседанието на европейските лидери в Брюксел, а дискусиите продължиха повече от 12 часа.

Заседанието ще бъде подновено днес преди обяд.

Австрийският канцлер Себастиан Курц написа в Twitter, че неговото правителство категорично отхвърля предложението 500 млрд. евро от фонда за възстановяване да бъдат разпределени под формата на безвъзмездна помощ.

"Основното ни искане е да не се превръщаме в съюз с дългосрочен дълг. Разбира се, искаме да покажем солидарност, но трябва да имаме предвид и интересите на австрийските данъкоплатци", добави той.

От своя страна холандският премиер Марк Рюте настоя разпределянето на парите от фонда да става с единодушното одобрение на страните членки. Отказът му да приеме новите предложения на председателя на Европейския съвет за управлението на механизъма за възстановяване и устойчивост на практика принудиха Шарл Мишел да прекрати заседанието.

По-рано дипломатически източници заявиха, че се очакват европейските лидери да постигнат компромис под името "преговорна кутия". Според други дипломати обаче Европейският съвет е далеч от споразумение по бюджета на ЕС за следващите 7 години и възстановителния план от пандемията.

Чешкият премиер Андрей Бабиш директно обяви, че възгледите на евролидерите остават много различни. Още при пристигането си на Европейския съвет в Брюксел Бабиш заяви, че разпределянето на парите от фонда за възстановяване трябва да се основава на намаляването на растежа на икономиката в отделните страни, а не на досегашното състояние на икономиките им.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е направил две нови предложения по време на вечерята - ревизиран план за управлението на механизма за възстановяване и устойчивост и ревизиран подход към формулата за разпределение на средствата от фонда за възстановяване.

По време на двудневната среща на Европейския съвет трябва да одобри или отхвърли проекта за 7-годишния бюджет на Еврокомисията в размер 1,074 трлн. евро и за фонда за възстановяване на икономиката в размер на 750 млрд. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

3

Бухльо

18.07 2020 в 12:25

Не мога да кажа, че северните страни не са прави. Никой не обича тарикати и хрантутници. Обаче във времена, в които ЕС като съюз е в криза, е хубаво да се търсят компромиси.

23293

2

Стефан

18.07 2020 в 10:27

Холандецът е неадекватен по презумпция.
А виж какво Бойка се е разбрала с меркелът - ще е интересно да чуем.

3111

1

Journey

18.07 2020 в 09:45

Интересно нашия хубавец...какви ли доводи и аргументи е изказвал на срещата.
Чехът има право, холандецът, също. Мислещи йора.
Нашия..сигурно е стоял каъо мисирка и е искал решвние, в което парите проато ни се дават. Без обяснения, без отчет, без насрвщни гаранции и т.н. и т.н.